U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kamer lijkt tegen accijnsverhoging
DEN HAAG, 18 OKT. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer zal naar verwachting dinsdag tegen de verhoging van de tabaksaccijns met vijftig cent stemmen. Daardoor zou een gat van driehonderd miljoen gulden in de Rijksbegroting voor volgend jaar ontstaan. De VVD-fractie wil dit opvangen door af te zien van een verlaging van de belasting voor de laagste inkomens.

Massaal protest in België houdt aan
BRUSSEL, 18 OKT. Het straatprotest in België houdt aan. Vandaag is voor de vijfde achtereenvolgende dag gedemonstreerd tegen het besluit van het Hof van Cassatie om onderzoeksrechter Connerotte van de zaak rond kinderontvoerder Dutroux te halen. Naar schatting 20.000 demonstranten verzamelden zich vanochtend in Gent en trokken door de stad richting justitiepaleis, onder de leus 'We want Connerotte'. De betoging was georganiseerd door de studentenvakbeweging. Ook in Brugge en Antwerpen gingen enkele duizenden mensen de straat op. Alle toegangswegen naar Antwerpen waren vanochtend door demonstranten bezet. Verder waren er ondermeer manifestaties in Mechelen, Kortrijk en Brussel.

Staat wil berg kunst uit de BKR vernietigen
AMSTERDAM, 18 OKT. Het rijk overweegt zestigduizend kunstwerken te vernietigen, als kunstenaars die de werken ooit inleverden in het kader van de beeldend-kunstenaarsregeling (BKR) ze niet afhalen. Dit heeft een woordvoerder van de stichting Kunstwegen, die de BKR-kunst namens het rijk afstoot, bevestigd. Ook Amsterdam wil per 1 januari af van tienduizenden BKR-kunstwerken. Om vernietiging van in totaal bijna honderdduizend kunstwerken te voorkomen, wil de Amsterdamse kunstuitleen SBK alle overgebleven BKR-werken van het rijk en de stad Amsterdam overnemen.

Bolkestein: Nijpels niet naar Gelderland
ARNHEM, 18 OKT. VVD-leider F. Bolkestein wil niet dat zijn partijgenoot oud-minister E. Nijpels commissaris van de koningin in Gelderland wordt. Door zijn interventie is de vertrouwenscommissie in Gelderland verdeeld geraakt over de voordracht van de nieuwe commissaris. Alle politieke partijen in Gelderland, behalve de VVD, willen Nijpels, zo bevestigen bronnen in Den Haag en binnen de Gelderse politiek. Het is niet de eerste keer dat Bolkestein een dergelijke kandidatuur van de oud-minister van VROM blokkeert. Ook enkele jaren geleden, toen dezelfde post in Zuid-Holland vacant kwam, voorkwam Bolkestein dat Nijpels daar zou worden benoemd als commissaris van de Koningin.

Politie Utrecht eist 40 mille van voetbalfan
UTRECHT, 18 OKT. De Utrechtse politie eist 40.000 gulden van een 23-jarige voetbalsupporter die afgelopen zondag bij rellen in Utrecht een agente heeft mishandeld. Het bedrag is een schatting van de medische kosten die het slachtoffer moet maken en de arbeidskosten die het korps derft wegens het ziekteverlof van de getroffen agente. De uit Almelo afkomstige verdachte nam deel aan massale vechtpartijen die voor de wedstrijd FC Utrecht-Ajax in de binnenstad uitbraken.

Nederland 1, 2 en 3 niet via satelliet
AMSTERDAM, 18 OKT. De publieke omroep ziet er voorlopig van af de signalen van de televisiestations Nederland 1, 2 en 3 via de satelliet te verspreiden. Honderdduizenden Nederlanders in het buitenland zullen daardoor verstoken blijven van Nederlandse publieke televisie. De omroepen gaan wel de mogelijkheid onderzoeken van een speciaal op het buitenland gerichte vierde Nederlandse publieke zender waarop vooral compilaties van de drie Nederlandse netten te zien moeten zijn.

Schadegelden nazi-slachtoffers
AMSTERDAM, 18 OKT. De joodse gemeenschap en het notariaat in Nederland gaan gezamenlijk op jacht naar de schadegelden voor nazi-slachtoffers die mogelijk nog bij notarissen in beheer zijn. Het ministerie van Justitie en de Kamers van Toezicht wordt gevraagd de notarissen ertoe te brengen de beheerde schadegelden voor het einde van het jaar te melden.

Versoepeling van ontslagrecht
DEN HAAG, 18 OKT. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met een versoepeling van het ontslagrecht voor werknemers in ruil voor meer rechten voor flexibel personeel. Dat is de uitkomst van een debat met minister Melkert (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over een nieuw evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt.

Gevechten in oosten van Zaïre
BUJUMBURA, 18 OKT. Het Zaïrese leger is sinds vannacht in gevecht met ,,infiltranten uit Burundi'', zo hebben bronnen binnen hulporganisaties telefonisch vanuit de plaats Uvira gemeld. De strijd heeft plaats in Oost-Zaïre, minder dan 30 kilometer ten noorden van Uvira.

MKB onder financiële druk
ROTTERDAM, 18 OKT. De werkgeversorganisatie MKB Nederland staat onder forse financiële druk door het wegvallen van overheidssubsidies en het vertrek van de Bovag naar VNO-NCW. Als gevolg hiervan krijgt MKB Nederland per 1 januari 1997 bijna drie miljoen gulden minder binnen.

NRC Webpagina's
18 OKTOBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)