U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


PSV WebPagina
Brann WebPagina
Brann benadrukt tekortkomingen

Door onze redacteur MARK HOOGSTAD
BERGEN, 18 OKT. In het felle licht van de tl-buizen trok Dick Advocaat zijn conclusie. ,,Als ploegen achter de bal blijven hangen en de beuk d'r in gooien, krijgen wij het moeilijk'', sprak de PSV-coach in een houten barak van het Brann-stadion. ,,Utrecht heeft het bewezen, De Graafschap heeft het bewezen en vanavond heeft Brann het bewezen. Misschien hebben wij gewoon te veel technische voetballers in ons midden.''

Het waren opmerkelijke woorden van de veelgeplaagde coach, zo vlak na afloop van de 2-1 nederlaag tegen Sportsklubben Brann uit Bergen in de tweede ronde van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars. Advocaat staat niet bekend om zijn scherpe tong. De oud-bondscoach is doorgaans een behoudend man, zowel in woord als daad. Zelden valt Advocaat op een gewaagde uitspraak of tactiek te betrappen.

Gisteren brak de coach met die traditie. Op openhartige wijze gaf hij lucht aan zijn onvrede en liet hij zijn licht schijnen over de nabije toekomst, een toekomst die er na het verlies in Noorwegen bepaald niet rooskleurig uitziet. ,,Misschien moeten we een ander beleid overwegen. Meer behoudend spelen, met meer mensen achter de bal. Zodra wij op achterstand komen, komen wij in de problemen. Met arbeid kunnen wij die achterstand niet goedmaken. Sommige spelers denken misschien dat ze verder zijn dan in werkelijkheid het geval is.''

Voor die constatering was alle reden. Voor de zoveelste keer maakte PSV een miserabele indruk, ditmaal tegen een tegenstander die nauwelijks tot de verbeelding spreekt in het internationale voetbal. Een op papier onbeduidende ploeg uit Noorwegen, zij het wel een die met het hart speelde en de Nederlandse bekerhouder gisteren weinig ruimte liet. ,,Een tegenstander die ons vanaf het begin op de tenen stond'', in de woorden van Advocaat.

Daarmee was niets te veel gezegd. In het kille stadion ontketende de thuisploeg een ware stormloop op het doel van keeper Waterreus. Vooral het listige aanvalsduo Flo-Mjelde vormde een plaag voor de achterhoede van PSV. Opgezweept door de fanatieke aanhang reeg de formatie van coach Tennfjord de aanvallen bijna moeiteloos aaneen.

De roodhemden van SK Brann voerden gisteravond een hartverwarmend schouwspel op. De dertienduizend aanwezigen, waarvan achtduizend met een staanplaats, genoten met volle teugen in het vervallen onderkomen aan de rand van de stad. Ze schreeuwden, ze dansten en ze zongen. Heya Brann! en Heya Norge! Wie denkt dat Noren hun geestdrift bewaren voor wintersporten als schaatsen en skiën, moet maar eens een bezoek brengen aan het Brann-stadion.

Na 22 minuten brak spits Mjelde de score open. Branns topscorer profiteerde van balverlies dat schaduwspits Degryse vlak voor het eigen strafschopgebied leed. Mjelde kreeg een vrije doorgang. Oog in oog met doelman Waterreus faalde hij niet: 1-0. Ruim tien minuten later mocht de aanvaller vanaf de penaltystip aanleggen voor zijn zesde doelpunt in het Europa-Cuptoernooi nadat Cocu de doorgebroken Brendesaether had gevloerd. Onberispelijk schoot Mjelde in. Vlak voor rust kreeg Brann een uitgelezen mogelijkheid om de score verder uit te bouwen. Op aangeven van Flo had Pedersen de hoek voor het uitzoeken. Waterreus stond al op het verkeerde been. Maar tot ontzetting van het Noorse publiek schoof de rechtsback de bal naast het doel.

PSV, met het herstelde 'aanspeelpunt' Eijkelkamp maar zonder de aan zijn bekken geblesseerde spelverdeler Jonk, leek hulpeloos. De ploeg uit Eindhoven kon de Noorse furie nauwelijks weerstaan. Spelers schoven elkaar de bal verkeerd in de voeten. De ergernis vertaalde zich in onderlinge scheldkanonnades en een reeks overtredingen. Aanvoerder Numan bleef halverwege de tweede helft onbestraft toen hij spits Flo een elleboogstoot uitdeelde. Hoop op een goede afloop was ver te zoeken, zeker omdat de ploeg zich niet één doelrijpe kans wist te verschaffen.

Totdat middenvelder Cocu in de slotminuut met een gave volley voor 2-1 zorgde. Het was een toevalstreffer, net zoals vorige week in het competitieduel tegen Fortuna Sittard. Toen scoorde Petrovic vlak voor tijd na balverlies van de Limburgers, nu schoot Cocu raak na onachtzaamheid in de Noorse defensie.

Daardoor behoudt PSV over twee weken uitzicht op een plaats bij de beste acht in het Europese bekertoernooi. Maar het is de vraag of de ploeg daar veel te zoeken heeft, afgezien van financieel gewin. De beleidsmakers dromen hardop over deelname aan de Champions League, maar de ambities houden voorlopig geen gelijke tred met de werkelijkheid. Een ploeg die niet in staat is om een gepassioneerd stel (semi-)professionals uit Noorwegen in toom te houden, maakt geen schijn van kans op het Europese bal der landskampioenen.

Advocaat stak zijn teleurstelling na afloop van het duel in Bergen niet onder stoelen of banken. ,,Het valt niet te ontkennen dat wij uit vorm zijn.'' Maar een groepsgesprek, zoals hij deed na de nederlaag tegen De Graafschap en de puntendeling met Fortuna Sittard? Advocaat: ,,Welnee, ik blijf praten zeg. Dit keer moet het maar eens uit de groep komen.''

Tot die groep behoort binnenkort wellicht ook Dalian Atkinson. Een 28-jarige Engelse spits die aan lager wal is geraakt bij het Turkse Fenerbahce. PSV maakt wanhopig jacht op een plaatsvervanger van de bijna chronisch geblesseerde Eijkelkamp. Atkinson, oud-speler van onder meer Aston Villa en Real Sociedad, wordt door de technische staf van PSV goed genoeg bevonden voor een stage op De Herdgang.

Overmorgen treedt PSV op eigen veld aan tegen koploper Feyenoord. Inzet van het duel is de eerste plaats in de eredivisie. Gelet op de woorden van Advocaat lijken de kansen voor PSV op een overwinning gering. Feyenoord beheerst het voetballen vanaf eigen speelhelft, zoals de ploeg van coach Arie Haan deze week bewees in Barcelona. Het is een strijdwijze die Advocaat wellicht op korte termijn ook in Eindhoven introduceert.

NRC Webpagina's
18 OKTOBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)