U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nobelprijs natuurkunde voor superfluïde helium
ROTTERDAM, 9 OKT. De Nobelprijs voor natuurkunde is vanmorgen toegekend aan drie Amerikanen: David Lee, Douglas Osheroff en Robert Richardson. Ze ontvangen de prijs voor hun ontdekking van het verschijnsel superfluïditeit in helium-3, ,,een doorbraak in de lagetemperaturenfysica'', aldus de Zweedse Academie van Wetenschappen.

Kok: uitspraken koningin zijn geen inbreuk op grondwet
DEN HAAG, 9 OKT. De uitlatingen van koningin Beatrix over de zaak-Roëll zijn geen inbreuk op haar grondwettelijke onschendbaarheid, aldus premier Kok in antwoord op Kamervragen. Tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Afrika had de koningin tegen journalisten gezegd dat berichten over haar bemoeienis met de overplaatsing van de voormalige Nederlandse ambassadeur Röell in Zuid-Afrika 'complete onzin' waren.

Chinese dissident veroordeeld
PEKING, 9 OKT. De vooraanstaande Chinese dissident Liu Xiaobo is gisteren enkele uren nadat hij door de Chinese autoriteiten zonder opgave van reden was gearresteerd veroordeeld tot drie jaar dwangarbeid. Liu had de afgelopen weken openlijk kritiek geleverd op het Chinese leiderschap.

'Ministerie remt uitzetting Chinezen'
ROTTERDAM, 9 OKT. Uit vrees voor economische sancties remt het ministerie van Buitenlandse Zaken het uitzettingsbeleid af ten aanzien van uitgeprocedeerde Chinese asielzoekers, aldus rechercheur G. van Stek van de Amsterdamse politie.

Procureur eist vertrek rechter in zaak-Dutroux BRUSSEL, 9 OKT. De onderzoeksrechter van Neufchâteau in de zaak-Dutroux, Jean-Marc Connerotte, moet volgens de procureur van het Belgische Hof van Cassatie terugtreden als leider van het onderzoek in de zaak rond kinderontvoerder Marc Dutroux. De advocaat van Dutroux heeft Connerotte partijdigheid verweten, omdat hij op een feestje was voor twee meisjes die als gevolg van zijn onderzoek werden bevrijd uit een kelder van Dutroux.

'Nederland geen drugskampioen'
DEN HAAG, 9 OKT. Nederland is niet het grote distributieland voor de drugshandel in Europa, zoals wel wordt beweerd door de Franse president Chirac. ,,Nederland speelt bij de invoer een niet onbelangrijke, maar zeker niet overheersende rol'', aldus onderzoeker Richard Hartnoll van het Europese observatorium voor drugs in Lissabon.

Turkse premier: bezoek triomf
ANKARA, 9 OKT. De Turkse premier Erbakan heeft vandaag bij zijn terugkeer in Ankara zijn omstreden bezoek aan Libië als een overwinning betiteld. In Libië werd Erbakan door Gaddafi scherp gekritiseerd wegens de behandeling van de Koerden. De Turkse oppositie, pers en een deel van zijn eigen coalitie vinden dat Erbakan Turkije te schande heeft gemaakt.

IRA eist aanslag in Ulster op
LONDEN, 9 OKT. De IRA, het verboden Ierse republikeinse leger, heeft gisteravond de verantwoordelijkheid opgeëist voor de twee bomaanslagen maandag op het hoofdkwartier van het Britse leger in Noord-Ierland. Dat meldde een IRA-woordvoerder telefonisch aan de Ierse staatsomroep. Volgens de woordvoerder was de actie uitsluitend tegen militairen gericht was. Dat er ook burgers waren geraakt, werd ,,betreurd''. Bij de aanslagen vielen ruim dertig gewonden, van wie er één nog in levensgevaar verkeert.

IG Metall matigt zijn looneisen
FRANKFURT, 9 OKT. De Duitse metaalvakbond IG Metall zal matige looneisen op tafel leggen voor volgend jaar in ruil voor werkgelegenheid. De voorzitter, Klaus Zwickel, zei in Frankfurt dat de vakbond akkoord gaat met een loonsverhoging van 2 procent, ongeveer gelijk aan de inflatie, mits de werkgevers werkgelegenheid garanderen.

Oorlog Rwanda en Zaïre dreigt
BUJUMBURA, 9 OKT. Etnische conflicten in Oost-Zaïre dreigen te ontaarden in een grensoorlog tussen Rwanda en Zaïre. Zaïrese autoriteiten in het oosten van het land gaven gisteren alle 400.000 Banyamulenge, van origine Tutsi's uit Rwanda en Burundi, opdracht zich binnen zes dagen in legerkampen te vestigen, anders zullen zij als opstandelingen worden beschouwd.

American Brands stoot tabak af
NEW YORK, 9 OKT. De Amerikaanse fabrikant van consumentenprodukten American Brands verzelfstandigt zijn Britse tabakdochter Gallaher. Het besluit is vooral ingegeven door de vele claims tegen sigarettenfabrikanten in de VS wegens gezondheidsschade door roken.

Lance Armstrong ernstig ziek
LUGANO, 8 OKT. Oud-wereldkampioen wielrennen Lance Armstrong is vorige week geopereerd aan kanker. Dat maakte de 25-jarige Amerikaan gisteren bekend aan de vooravond van het wereldkampioenschap in Zwitserland. Armstrong verwacht na een chemokuur zijn loopbaan te kunnen voortzetten.

NRC Webpagina's
9 OKTOBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)