U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nobelprijs literatuur voor W. Szymborska
ROTTERDAM, 3 OKT. De Nobelprijs voor de literatuur is toegekend aan de Poolse Wislawa Szymborska, zo is vanmiddag in Stockholm bekendgemaakt. De keuze voor de 73-jarige dichteres geldt als een verrassing. Szymborska is al decennialang een van de populairste Poolse dichters. Buiten Polen is ze nauwelijks bekend; haar werk is in vijf talen vertaald, onder meer in het Nederlands.

Bolkestein wacht op duidelijkheid Kamer
DEN HAAG, 3 OKT. VVD-leider Bolkestein stopt voorlopig met het rechtstreeks behartigen van de belangen van het farmaceutische bedrijf MSD. Hij schort zijn activiteiten als commissaris op totdat in de Tweede Kamer helderheid is over de vraag wat parlementariërs mogen in nevenfuncties.

Interesse Fortis in MeesPierson
ROTTERDAM, 3 OKT. De Nederlands-Belgische bank en verzekeraar Fortis praat als enige met ABN Amro over de aankoop van MeesPierson, een zakenbank met 4.000 werknemers die nu eigendom is van ABN Amro. Fortis heeft vanochtend de onderhandelingen officieel bevestigd.

Wolters onderhandelt met Franse uitgever
ROTTERDAM, 3 OKT. Uitgever Wolters Kluwer onderhandelt met de Fransman Patrice-Aristide Blank over overname van Liaisons, de op een na grootste uitgever van vakbladen in Frankrijk. Groupe Liaisons publiceert ongeveer vijftig gespecialiseerde vakbladen.

Onenigheid over mislukken fusie
ROTTERDAM, 3 OKT. Philips-dochter United Philips Communications (UPC) geeft Koninklijke PTT Nederland (KPN) de schuld van het mislukken van de onderhandelingen over een samenvoeging van de kabelactiviteiten van beide bedrijven. Dit blijkt uit een persbericht dat UPC gisteren heeft verstuurd.

Vluchten uit Kabul verboden
KABUL, 3 OKT. De fundamentalistische Talibaan hebben hun greep op het dagelijkse leven in Kabul versterkt door inwoners te beletten de Afghaanse hoofdstad te verlaten. Ook mogen buitenlandse diplomaten hun werk niet meer doen zolang het nieuwe Afghaanse bewind niet wordt erkend. In Brussel heeft Europees Commissaris Bonino scherpe kritiek geuit op het stilzwijgen van de internationale gemeenschap over de schendingen van mensenrechten in Afghanistan.

Rest van achtling ook overleden
LONDEN, 3 OKT. Een Britse vrouw die in verwachting was van een achtling heeft gisteren de laatste vijf foetussen verloren. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis in Londen waar de vrouw ligt gisteren bekendgemaakt. Maandag overleden al drie foetussen.

Kohl noemt 'Maastricht III'
DUBLIN, 3 OKT. De Duitse bondskanselier Kohl heeft gisteren in de Ierse hoofdstad, Dublin, gezinspeeld op een nieuwe herziening van het verdrag van Maastricht. ,,Als alle problemen niet worden opgelost met Maastricht II dan komt er een Maastricht III'', aldus Kohl. De intergouvernementele conferentie, waarop de herziening van het verdrag van Maastricht besproken wordt, moet in principe juni volgend jaar worden afgerond, maar veel waarnemers betwijfelen of dat gaat lukken. Zaterdag komen de regeringsleiders van de Europese Unie in Dublin bijeen om over de herziening te overleggen.

NRC Webpagina's
3 OKTOBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)