U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    N I E U W S S E L E C T I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Leger Irak trekt zich terug uit Arbil
Het Iraakse leger heeft zich vanochtend teruggetrokken uit de Koerdische stad Arbil die het zaterdag op verzoek van een Koerdische groepering had bezet. Dat melden functionarissen van de Verenigde Naties ter plaatse. De Amerikaanse regering heeft gisteren gewaarschuwd dat het Iraakse militaire offensief in het noorden van Irak, met volgens Washington 30.000 tot 40.000 man, niet onbeantwoord zal blijven en dat zij daartoe met bondgenoten in contact staat.


E C O N O M I E :


Britten geven Eurofighter groene licht
Groot-Brittannië geeft als eerste Europese land zijn goedkeuring aan de produktie van de Eurofighter, een nieuw gevechtsvliegtuig dat in Europees verband wordt gebouwd. Michael Portillo, de Britse minister van defensie, heeft dat vanmorgen op de eerste dag van de internationale luchtvaartshow in Farnborough bekendgemaakt.


H O O F D A R T I K E L :


Arbil als inzet
DE VIJANDEN van mijn vijanden zijn mijn vrienden. Deze ijzeren wet van de machtspolitiek verklaart de op het oog gecompliceerde verhoudingen in Koerdistan, de etnische aanduiding van een gebied dat zich over een aantal landen uitstrekt. In het Iraakse deel is de KDP van Barzani al jaren lang in een verbitterd conflict gewikkeld met de PUK van Talabani. De laatste is in de loop van de tijd steeds meer gaan leunen op steun uit Iran en helpt dat land als tegenprestatie bij de bestrijding van Irans Koerdische dissidenten, de KDPI. Barzani op zijn beurt sloot tijdelijk een monsterverbond met Turkije tegen de PKK, de Koerdische ultra's in Oost-Turkije. Maar Turkije kon om geografische en politieke redenen weinig uitrichten tegen Talabani. In het zo ontstane gat is dit weekeinde Saddam Hussein gesprongen. (hoofdartikel)


S P O R T :


Paul Haarhuis steelt show als het te laat is
Paul Haarhuis stal de show op een persconferentie. Met die schijnoverwinning eindigde na een week de Nederlandse inbreng bij de open Amerikaanse tenniskampioenschappen. Haarhuis verloor gisteren op Flushing Meadow van Stefan Edberg (6-4, 7-6 en 6-1). Een dag eerder had Jan Siemerink even weinig in te brengen tegen Andre Agassi (6-4, 6-2 en 7-6). Sjeng Schalken, de laatste Nederlandse deelnemer die in de derde ronde in actie kwam, liet zich in de vijfde set verrassen door een tempoversnelling van de Franse veteraan Guy Forget: 6-2, 7-5, 4-6, 4-6 en 6-0.


NRC Webpagina's
2 SEPTEMBER 1996



Stichting I+M
Postdoctorale opleidingen Informatie en Management
Tel. (020) 625 18 35
Fax (020) 525 41 77

e-mail:IM@sara.nl
    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)