U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Netanyahu: ontmoeting met Arafat is ophanden
De Israelische premier Benyamin Netanyahu zal binnen enkele dagen de door hem verfoeide Palestijnse leider Yasser Arafat ontmoeten. Dat heeft hij gisteren aangekondigd met een kleine slag om de arm: ,,...als de ontwikkelingen het toelaten - en inderdaad zijn er thans allerlei ontwikkelingen.''

Kabinet akkoord met flexibeler pensioensysteem
DEN HAAG, 2 SEPT. Het kabinet is het in grote lijnen eens over een flexibeler pensioensysteem, waarbij met name werknemers met een hoog inkomen zelf kunnen kiezen of en hoe ze via belastingvrije premies pensioen opbouwen. Dit melden goed ingelichte bronnen in Den Haag. Tot een jaarinkomen van 75.000 gulden komt er een verplichte collectieve pensioenverzekering, die recht geeft op een pensioenuitkering (inclusief AOW) van maximaal 70 procent van het gemiddelde inkomen dat met werken is verdiend. Werknemers met een hoger inkomen dan 75.000 gulden bruto per jaar kunnen met een pensioenfonds afspraken maken over een hoger pensioen. De pensioenpremies die daarvoor worden betaald zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk pensioenpremies af te trekken die recht geven op een maximum van honderd procent van het gedurende 35 dienstjaren verdiende gemiddelde loon. Het nieuwe pensioensysteem zal op zijn vroegst na de huidige kabinetsperiode in werking treden.

'Veiligheidsdienst ontvoerde Martin Bormann uit Berlijn'
AMSTERDAM, 2 SEPT. Martin Bormann, de bij verstek ter dood veroordeelde rechterhand van Hitler, is volgens de voormalige Britse geheime agent Christopher Creighton niet in 1945 bij de val van Berlijn omgekomen, maar door de inlichtingendienst van de Britse marine ontvoerd en tot 1959 in Zuid-Engeland verborgen. Daarna zouden de Engelsen hem hebben geholpen naar Paraguay te ontkomen, waar hij begin jaren zeventig zou zijn overleden. Creighton beweert dat in zijn vandaag verschenen boek 'Operatie JB' (James Bond), waarin hij een minutieuze beschrijving geeft van Bormanns ontsnapping uit de commandobunkers in de tuin van de door het Russische leger omsingelde Rijkskanselarij. In een twaalf nachten durende ontsnappingstocht zou Bormann volgens Creighton door een onder zijn commando staande afdeling van de 'Sectie M', de 'onzichtbare' tak van de inlichtingendienst van de Britse marine, over de rivieren de Spree en de Havel in veiligheid zijn gebracht en aan de Elbe aan het Britse leger zijn overgedragen. Volgens de schrijver werd Bormann op last van premier Churchill en president Truman aan zijn berechting in Neurenberg onttrokken, omdat de Geallieerden hem nodig hadden om de miljarden die Hitler cum suis in het bezette Europa hadden buitgemaakt in handen te krijgen. Alleen met Bormanns handtekening konden zij de geheime bankrekeningen openen waarop de nationaal-socialisten hun bijeengestolen vermogen in Zwitserland hadden ondergebracht.

'Universiteiten leggen nadruk op topstudenten'
ROTTERDAM, 2 SEPT. Met hun nadruk op programma's voor topstudenten verbreden de universiteiten de kloof tussen haves en have-nots. Dat zegt K. Dittrich, voorzitter van de Universiteit Maastricht, vandaag bij de opening van het academische jaar. De 'elitaire wind' ondergraaft de brede basis waarop universiteiten gedijen.

Weer onderwijs kinderen Kosovo
BELGRADO, 2 SEPT. De Servische president, Slobodan Milosevic, en de leider van de Albanezen in Kosovo, Ibrahim Rugova, hebben een akkoord getekend over de herintegratie van Albaneestalige kinderen in het onderwijs in Kosovo. Het is het eerste akkoord van deze aard tussen de Serviërs, die in Kosovo volledig de dienst uitmaken, en de Albanese meerderheid van de provincie, die er haar eigen ondergrondse onderwijssysteem op na houdt.

Kremlin koel na initiatief Lebed
MOSKOU, 2 SEPT. Het Kremlin heeft het in Tsjetsjenië gesloten vredesakkoord vooralsnog koel ontvangen. President Jeltsin wil eerst een 'gedetailleerd verslag', premier Tsjernomyrdin vindt dat ,,de goede weg is ingeslagen'', al repte hij vandaag van 'een succes'. Tsjernomyrdin bespreekt het akkoord vandaag met Aleksandr Lebed, de man die het met de Tsjetsjenen sloot.

CDA wil castratie bij misbruik kind
DEN HAAG, 2 SEPT. De Tweede-Kamerfractie van het CDA is voorstander van een wettelijke regeling die ook in Nederland zogenoemde chemische castratie bij daders van seksuele misdrijven bij kinderen niet op voorhand uitsluit. Het Kamerlid Hillen zei dit gisteren in het televisie-programma Netwerk.

VVD dreigt sociale partners
DEN HAAG, 2 SEPT. De VVD-fractie in de Tweede Kamer dreigt het wettelijk minimumloon met 30 procent te verlagen indien sociale partners onvoldoende gebruikmaken van lage loonschalen in CAO's.

Haarlem: nieuwe priesteropleiding
HAARLEM, 2 SEPT. Het bisdom Haarlem start in Vogelenzang een nieuwe leefgemeenschap voor priesterstudenten. Die krijgt de naam van de opgeheven Haarlemse priesteropleiding, het Willibrordhuis in Amsterdam. Voor de nieuwe opleiding hebben zich zes kandidaten aangemeld.

4 verkeersdoden in weekeinde
KROMMENIE, 2 SEPT. Bij een ongeval op de provinciale weg tussen Zaandam en Castricum zijn zondagnacht drie mensen om het leven gekomen. Op de weg over de Hoge Veluwe zijn gisteravond drie auto's op elkaar gebotst. Een man raakte bekneld en kwam daardoor om het leven.

Echtpaar komt om bij explosie
BAARLE NASSAU, 2 SEPT. Een echtpaar uit Leidschendam is bezweken aan zijn verwondingen ten gevolge van een gasexplosie in Baarle Nassau. Het echtpaar verbleef in een bungalowpark in Baarle Nassau toen hun huisje zondagochtend vroeg ontplofte.

Jeugdleider vast om ontucht
SCHIEDAM, 2 SEPT. In Schiedam is vanmorgen een inwoner aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen. Tot dusverre hebben zes slachtoffers aangifte gedaan bij de politie in Schiedam. De politie doet geen mededelingen over de aard van de ontucht.

Schietpartij
WATERINGEN, 2 SEPT. Een 41-jarige man uit Wateringen is zondag in het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag overleden aan de verwondingen die hij bij een schietpartij in zijn straat had opgelopen. De dader heeft zichzelf kort na de schietpartij om het leven gebracht.

NRC Webpagina's
2 SEPTEMBER 1996


UW SUGGESTIES

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)