U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

H O O F D A R T I K E L :
China's proef

VERONTWAARDIGING HEEFT zich van de meeste landen meester gemaakt naar aanleiding van China's ondergrondse kernproef afgelopen zaterdag. De proef komt kort voor de afronding van een allesomvattend internationaal verbod op nucleaire explosies voor onderzoeksdoeleinden. China, het jongste lid van de club van atomaire have's, tracht zijn technologie te vervolmaken voor het plaatsen van meer dan een atoomkop per raket. Voor dit doel zal het vermoedelijk nog een proef nemen.

De kritische reacties van de andere nucleaire staten hebben een formeel karakter, evenals dat het geval was met de vorig jaar begonnen en inmiddels afgeronde reeks Franse experimenten. China is een erkende kernwapenstaat die bovendien bereid blijkt zich aan de regels van het spel te houden. Er zijn weliswaar aanwijzingen dat het er soms een eigen interpretatie van die regels op nahoudt, maar dat heeft niet geleid tot een veroordelende consensus onder de andere atoommogendheden. Slechts de Amerikanen zitten de Chinezen wat dit betreft wat dichter op de huid. Overigens staan de relaties tussen de VS en China op het moment meer onder druk door de kwestie van de schending van het intellectuele eigendom dan door China's export van vrede-ondermijnende zaken naar landen als Iran.

DE CHINEZEN ZIJN duidelijk achterblijvers op het terrein van de nucleaire wapentechnologie, zoals alleen al blijkt uit het aantal kernproeven dat zij hebben genomen. Voor Amerika staat het totaal op 1.030, voor de Sovjet-Unie op 715, voor Groot-Brittannië op 45, voor Frankrijk op 198 , voor China op 44 en voor India op 1. Maar dit rechtvaardigt op zichzelf niet China's verdediging van de jongste kernproef. Zo bekeken zou iedere kernwapenstaat door kunnen gaan met het doen van experimenten tot het niveau van de Amerikanen is bereikt. De gedachte van de niet-verbreiding van kernwapens en van het stabiliseren en verminderen van de bestaande arsenalen gaat nu juist uit van een discriminerende werkelijkheid. Voorsprongen en achterstanden zijn verdisconteerd in de gezochte algemene rem op het bezit van atoomwapens.

Tegen de achtergrond van de internationale voornemens is de kritiek op Pekings proef gerechtvaardigd. Maar belangrijker is dat ook China zich bij het internationale verbod wil aansluiten. Het is een niet onbekend verschijnsel dat kort voor er iets wordt verboden, sommigen nog iets van de buit proberen binnen te halen. Dat hebben de Fransen gedaan, en nu dus de Chinezen. De drang om in de eindsprint op de voorhoede in te lopen verandert intussen weinig aan de bestaande machtsverhoudingen. Die liggen straks, als de handtekeningen onder het voorbereide akkoord eenmaal zijn gezet, voor afzienbare tijd vast.

NRC Webpagina's
10 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)