U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


ILO


Kinderarbeid wereldwijd
op 73 miljoen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 JUNI.
Van de kinderen tussen de tien en de veertien jaar werkt wereldwijd 13,2 procent in mijnen, fabrieken, de landbouw of in de prostitutie. Dit staat in een vandaag verschenen rapport van de ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Natie s, over kinderarbeid.

Het percentage komt overeen met 73 miljoen kinderen, van wie met zekerheid is vastgesteld dat zij _ meestal voor weinig geld _ op een of andere wijze werken en niet naar school gaan. Het werkelijke aantal ligt volgens de ILO veel hoger, maar is niet te becijferen. De 173 landen van de ILO vergaderen op dit moment in Genève over mogelijkheden een einde te maken aan het verschijnsel kinderarbeid.

Kinderarbeid is volgens de ILO niet alleen mensonwaardig, maar ook een bedreiging voor de toekomst. ,,De werkende kinderen van vandaag zijn de ongeschoolde volwassenen van morgen, voor altijd in de val van de armoede'', zei Michel Hansenne, directeur v an de ILO.

Naar schatting worden honderden miljoenen kinderen gedwongen te werken, het meest in Afrika en Zuid-Oost-Azië. Van de Afrikaanse kinderen in de leeftijdsgroep van tien tot veertien jaar werkt ruim 26 procent, wat overeenkomt met een aantal van 22, 6 miljoen. In Mali, Burkina Faso, Uganda en Niger werkt bijna een op de twee kinderen uit de bovengenoemde leeftijdscategorie. In Zuid-Oost-Azië zijn het er in totaal 44,6 miljoen (13 procent). In Zuid-Amerika gaat het om 10 procent ofwel 5,1 milj oen kinderen van tien tot veertien jaar.

Kinderarbeid komt het meest voor in de Derde Wereld, maar ook in de landen van het voormalige Oostblok maakt het verschijnsel opgang. Deskundigen schrijven dat toe aan de overgang van een centraal geleide naar een vrije markt-economie. Ook in de industr ielanden werken kinderen, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, waar de snelle groei van de sector dienstverlening, deeltijdwerk en de vraag naar flexibel in te zetten arbeidskrachten alleen maar bijdragen aan de groei van de kinderarbeid.

Zoals altijd al, werken de meeste kinderen in de landbouw of de huishouding. Door de toenemende verstedelijking komen er echter steeds meer kinderen te werken in de verwerkende industrie, de dienstverlening en de handel, waar kinderen worden geworven o mdat ze goedkoper werken dan volwassenen.

De ILO ziet een groot probleem in het fenomeen kinderslavernij. Steeds vaker komt het voor dat in een arbeidscontract met een volwassene ook het werk voor diens kind wordt verplicht of dat een kind in ruil voor een loonvoorschot mee gaat werken. Tienta llen miljoenen kinderen hebben te maken met deze vorm van slavernij, aldus de ILO.

De VN-organisatie noemt de toeneming van de kinderprostitutie ,,bijzonder afschuwwekkend''. De angst voor aids heeft de vraag naar minderjarige prostituees sterk doen toenemen.

NRC Webpagina's
10 JUNI 1996


Jaarverslagen '95
Een overzicht van
jaarverslagen van ondernemingen en overheidsinstellingen.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)