U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Zuid-Holland 'bankiert'
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Zuid-Holland 'bankiert'

Nieuws

Achtergrond

Chronologie

Documenten

Links

Baarspuls beleggersbelangen


Provinciaal thesaurier K. Baarspul van Zuid-Holland zette geld uit bij Ceteco via een bemiddelaar die ook zijn effectenportefeuille beheert. Is argwaan geboden?

Door onze redacteur TOM-JAN MEEUS

DEN HAAG, 30 JULI. Donderdagmiddag lijken alle raadsels opgelost. Op het provinciehuis van Zuid-Holland komt het bericht binnen dat de hele Ceteco-affaire een kwestie van plat nepotisme is. Klopt het dat Zuid- Hollands financiële topambtenaar K. Baarspul zijn particuliere beleggingen heeft uitstaan bij vermogensbeheerder NTLA uit Aerdenhout? En: is het niet zo dat hetzelfde NTLA heeft bemiddeld bij het verstrekken van de leningen aan handelshuis Ceteco?

Beruchte leningen zijn het inmiddels. Ceteco verkeert in surseance, Zuid-Holland heeft er 47,5 miljoen gulden uitstaan - dat geld komt vermoedelijk nooit weerom. Inmiddels is duidelijk dat Zuid-Holland, in de persoon van Baarspul, al jaren als bankier optreedt, met uitstaande leningen op de geldmarkt van 1,7 miljard gulden. Een diepgaand onderzoek is geëntameerd, gedeputeerde De Jong (PvdA) sneuvelde al.

Meneer Baarspul, hoe zit het?

"Ik zit al jaren in een beleggingsclubje van drie man. Niks bijzonders. Dat clubje heeft het beheer van onze effectenportefeuille we zijn begonnen met zo'n 60.000 gulden aan mij toevertrouwd. Ik heb het een tijdje via mijn schermpje bijgehouden. Maar door het drukke werk had ik er steeds minder tijd voor. Daarom heb ik in ons clubje gezegd, ik ken een beheerder die ons pakket tegen beperkte kosten wil beheren. Dat was NTLA Asset Management BV. NTLA staat voor: New York, Tokio, Londen de plaatsen waar de eigenaar heeft gewerkt en Aerdenhout; daar woont hij nu. Wij hebben eind 1996 een overeenkomst met NTLA getroffen."

Hoe kende u NTLA?

"Via mijn werk. NTLA is een geldhandelaar, een money broker, waarmee ik als treasurer van Zuid-Holland zaken doe. Zij bieden leningen aan, zij vragen leningen ik kijk of die voor ons als provincie interessant zijn. NTLA is een van de vele geldhandelaars met wie ik professioneel contacten onderhoudt. En NTLA heeft ook een dochter, NTLA Asset Management BV, die vermogensbeheer doet. Dat is volkomen gescheiden van hun werk op de geldmarkt; dat gaat om het beheer van effecten. Met die dochter zijn wij met ons beleggingsclubje in zee gegaan."

Wist de provincie hiervan?

"Ik heb het gemeld aan mijn baas, Cees Bloemendaal, destijds hoofd afdeling Financiën. Eerst mondeling hij vond het goed. Later is de zaak ook op schrift gesteld. NTLA wilde dat. Zij wensten de STE (Stichting Toezicht Effectenverkeer, red.) te melden dat ik, gezien mijn strategische positie, het beheer van mijn effecten bij hen had uitstaan. Dat is ook correct. Dat hoort zo. Vandaar dat mijn relatie met NTLA tenslotte ook op schrift is vastgelegd. Door de provincie. Die wist dus alles."

Uw bazen wisten dat u voor de provincie met NTLA zaken bleef doen? Ondanks uw persoonlijke relatie met NTLA?

"Uiteraard. Ik heb ook een hypotheek bij een bank waar de provincie af en toe zaken mee doet. En mijn salaris wordt gestort op een rekening van een bank waar de provincie eveneens mee werkt."

Wat was de rol van NTLA bij de leningen aan Ceteco?

"Er staan twee leningen uit bij Ceteco. Eén van 12,5 miljoen gulden, die is relatief oud, en één van 35 miljoen gulden, die is van 2 juli vorig jaar. De bemiddelaar bij die lening was NTLA. Dat betekent: NTLA heeft mij het voorstel gedaan, NTLA heeft het geld voor Ceteco aangetrokken. Die is enkele dagen verstrekt voordat Ceteco een - overigens vage - winstwaarschuwing afgaf."

Met die lening heeft NTLA u een kat in de zak verkocht?

"Nee, er was op dat moment niets met Ceteco aan de hand. Valutacrisis? Gerenommeerde partijen zoals Dresdner Bank, De Generale bank, Citibank - totaal elf andere partijen - hebben nadien nog grote bedragen bij Ceteco weggezet. Die doen dat toch niet zomaar? Dat zijn toch niet de halve zolen van de financiële wereld? Zuid-Holland is verrast door de val van Ceteco, maar met Zuid-Holland iedereen in de financiele wereld."

Weet u wat de leek denkt?

"Die denkt: wat een gezeur om niks. Maar als er mensen zijn die zeggen: met die Baarspul is iets aan de hand, is mijn antwoord helder: ik heb nooit enig persoonlijk voordeel van de provinciale transacties via NTLA gehad. Nooit. Ik zou bijna als grapje zeggen: was het maar waar. Maar benadruk dat alsjeblieft niet. Het is gewoon controleerbaar: nergens zal ooit uit enige verslaglegging kunnen blijken dat ik er beter van ben geworden. Omdat het niet zo is."

NRC Webpagina's
30 september 1999

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad