U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Zuid-Holland 'bankiert'
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Zuid-Holland 'bankiert'

Nieuws

Achtergrond

Chronologie

Documenten

Links

Commissaris Leemhuis-Stout

Weinig tactvol

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 JULI. Het is voor het eerst sinds haar aantreden in 1994 als commissaris van de koningin in de provincie Zuid-Holland, dat ir. Joan Marika Leemhuis-Stout (53) in ernstige verlegenheid is gekomen. Maar ze is er de figuur niet naar om het hoofd te laten hangen. Ook niet door twijfelachtige financiële transacties van de provincie, waaronder haar handtekening prijkt.

Gevraagd of ze niet moest opstappen, kaatste ze gisteren, strijdbaar als altijd, terug dat ze benoemd is door de kroon. Die moet maar uitmaken of ze in functie kan blijven. Zelf, zoveel was duidelijk, piekert Leemhuis er niet over om de handdoek in de ring te gooien.

Het handelsmerk van Leemhuis als bestuurder is altijd haar doortastendheid en doorzettingsvermogen geweest. ,,Ik zal natuurlijk altijd proberen mijn zin te krijgen'', zei ze kort na haar benoeming vijf jaar geleden. Voor een praatje met de gewone man gunt ze zich meestal niet de tijd.

,,Ze kan met bestuurders overweg, maar jaagt burgers, ambtenaren en Statenleden tegen zich in het harnas door arrogant overkomende eigenzinnigheid en gebrek aan inlevingsvermogen in andere visies dan de hare'', meldde Statenlid C. van Laar-Graven van GroenLinks eerder dit jaar. ,,Tact is niet haar sterkste punt. Haar netwerk is goed'', luidde het oordeel van L. Verstegen van D66.

De enige vrouwelijke commissaris van de koningin van het moment kwam vijf jaar geleden bijna uit het niets naar voren. Tot veler verrassing gaf het kabinet de voorkeur aan haar boven gerenommeerde krachten als de latere minister van Sociale Zaken Klaas de Vries en oud VVD-leider Ed Nijpels. Leemhuis was tot dan tien jaar lang betrekkelijk onopvallend dijkgraaf in Rotterdam geweest. Ook binnen haar eigen partij, de VVD, gold ze niet als prominent.

,,Mevrouw Leemhuis mag dan haar mannetje hebben gestaan in de wereld van de waterschappen, voor de complexe bestuurlijke verhoudingen rond regiovorming en samenvoeging heeft ze onvoldoende kwaliteit'', schamperde J. Wolf, destijds fractieleider van de PvdA in Zuid-Holland.

Leemhuis deed haar critici echter juist op dat punt snel verstommen. Nadat de bevolking van Rotterdam bij referendum een voorstel had afgewezen voor een stadsprovincie Rijnmond, deed ze er alles aan de provincie Zuid-Holland bijeen te houden.

Ze timmerde intussen flink aan de weg. Zo zat ze in 1997 een commissie voor die de mogelijkheden moest onderzoeken voor vernieuwing van de rechtspraak. Toen premier Kok vorig jaar zijn nieuwe kabinet formeerde, gold zij enkele weken als een groot kanshebber voor de post Verkeer en Waterstaat als opvolger van haar partijgenote Jorritsma.

NRC Webpagina's
16 juli 1999

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad