U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Zuid-Holland 'bankiert'
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Zuid-Holland 'bankiert'

Nieuws

Achtergrond

Chronologie

Documenten

Links

Z-Holland verhaalt schade op Baarspul

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 28 OKT. Het provinciaal bestuur van Zuid-Holland gaat een deel van de schade als gevolg van de Ceteco-zaak verhalen op de voormalige schatbewaarder K.Baarspul en een geldmakelaar uit Andijk. Daartoe is de provincie een civiele procedure begonnen bij de Haagse rechtbank.

Een woordvoerder van de provincie wil alleen kwijt dat het om "een aanzienlijk bedrag" gaat. Het provinciaal bestuur heeft eerder in deze kwestie al aangifte gedaan van mogelijke oplichting door de ex-treasurer Baarspul en andere betrokkenen. Baarspul en een andere ambtenaar zijn inmiddels ontslagen. Het gerechtelijk vooronderzoek tegen hem loopt nog. Enkele maanden eerder was gebleken dat Zuid-Holland was gaan bankieren en leningen had verstrekt aan het handelshuis Ceteco. Doordat deze onderneming in financiële problemen raakte en uitstel van betaling moest aanvragen, konden de leningen van de provincie niet worden terugbetaald. In totaal ging het toen om 47,5 miljoen gulden. De uiteindelijke schade voor de provincie bedroeg 27,1 miljoen. Een bedrag van ruim acht miljoen is nooit teruggevonden. Al gauw bleek dat Baarspul zonder enige controle had kunnen handelen. Daarbij werkte hij samen met een geldmakelaar, Taurus Intermediair in Andijk.

Volgens het provinciebestuur is onlangs gebleken dat deze onderneming courtage in rekening heeft gebracht bij de provincie voor transacties die in werkelijkheid door andere makelaars werden verricht. Volgens een verklaring van het provinciaal bestuur heeft zowel de makelaar als de treasurer erkend dat het Andijkse kantoor geen rol speelde bij de transacties die op de facturen staan vermeld. Hun verweer is dat de makelaar wel vooraf of achteraf daarover heeft geadviseerd. Verder is uit het strafrechtelijk onderzoek ook duidelijk geworden dat Baarspul geld heeft ontvangen van de geldmakelaar.

NRC Webpagina's
28 oktober 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad