NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Liever een goede Tour dan kampioen

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
LOCARNO, 24 JUNI. Morgen verdedigt Maarten den Bakker (31) in Gulpen bij het NK wielrennen zijn kampioenstrui. Toch ligt zijn prioriteit in de Tour de France. Ook Michael Boogerd (28) gunt het rood-wit-blauw aan een van zijn ploeggenoten.

Dit keer zonder de Nederlandse kampioenstrui om zijn schouders bereidt Michael Boogerd zich voor op de Tour de France, zijn vijfde al weer. Zelf acht hij de kans klein dat hij morgen bij het NK als eerste over de streep gaat en volgende week zaterdag in de tijdrit in Futuroscope voor de derde keer als Nederlands kampioen aan de Tour begint. "Maarten en ik zijn twee keer Nederlands kampioen geweest, voor ons hoeft het niet echt meer. Je laat het natuurlijk nooit liggen als het goed gaat, maar het is niet mijn doel. Ik rijd liever een goeie Tour."

In de Ronde van Zwitserland liet Boogerd de afgelopen anderhalve week zien dat hij in een goede vorm steekt. Hij eindigde op de achtste plaats en reed zelfs één dag in de leiderstrui, die hij overnam van zijn ploeggenoot Markus Zberg. "Markus en ik sprongen om de beurt mee", kijkt Boogerd terug naar zijn min of meer toevallige greep naar het goudkleurige leiderstricot. "Ik zou me iets rustiger houden dan hij, maar toevallig zat ik in de goeie ontsnapping en kon ik de trui pakken."

Een onrustige nacht als gevolg van darmproblemen kostte hem de leiding in het algemeen klassement. "Ik had die dag dat ik de trui veroverde gigantisch afgezien. Het was de eerste echte warme dag en ik had veel gedronken, veel vloeibare voeding genomen en 's avonds misschien iets te veel salade en fruit gegeten. De hele nacht had ik last van krampen. Moesten we er de volgende ochtend ook nog vroeg uit voor een UCI-controle, dan ben je helemaal uit je ritme."

Boogerd stelt vast dat hij er ondanks die ene mindere dag dit jaar beter voorstaat dan een jaar geleden. "Je kan dadelijk pas in de Tour zeggen of het goed is geweest, maar ik heb het idee dat we er beter voor staan. Als ploeg staan we er ook beter voor." Dat bleek al op de eerste dag in Zwitserland, toen de ploeg van Adri van Houwelingen als tweede eindigde in de ploegentijdrit. Telekom was slechts vijf seconden sneller.

"Dat ging goed", zegt Boogerd, "maar daar hadden we ook op getraind. Die dag hebben we ons er serieus voor ingereden. 's Ochtends hadden we al zeventig kilometer getraind en voor de start nog eens vijftig. Voor twintig kilometer koersen hadden we 120 kilometer gereden. Dan ben je daar toch goed mee bezig."

Boogerd gaat met een goed gevoel naar de Tour. "Ik voel me nu beter dan vorig jaar. Het gaat wat lekkerder, ik heb wat meer bevestigingen gehad." Maar een garantie voor succes kan en wil Boogerd niet geven. "Vorig jaar liep de Tour uit op een grote teleurstelling, ik ben nu voorzichtig. Ik wil er voor waken de verwachtingen weer zo hoog te laten oplopen."

Boogerd voorspelt "een mooie Tour", zonder zichzelf bij de favorieten te willen scharen. "Ullrich, Armstrong, Pantani; dat zijn de mannen die voor de overwinning gaan strijden. Ik heb Zülle in de Bicicleta Vasca gezien, hij heeft de Dauphiné Libéré gereden en daar reed hij heel kort op de Mont Ventoux, dus die zal ook wel goed zijn. Ullrich heeft hier in Zwitserland aan alle twijfel een einde gemaakt. Bergop rijdt hij weer heel sterk. Ik denk dat ie nog een kilootje of twee moet verliezen."

Ook Den Bakker heeft Ullrich in Zwitserland voor het eerst sinds lange tijd goed zien rijden. "Hij moet nog wel verbeteren, maar je ziet dat het talent er weer van afstraalt", zegt de kampioen van Nederland. "Ullrich gaat er net op tijd zijn. Ik weet niet of Pantani meteen voor de overwinning gaat rijden, maar af en toe kan hij wel de boel op z'n kop zetten."

Den Bakker houdt er ernstig rekening mee dat hij weer in de normale Rabo-trui aan zijn inmiddels achtste Tour zal deelnemen. "Ik heb een beetje hetzelfde gevoel als Michael. Het is mooi om in die trui rond te rijden, maar ik ben er niet echt aan gehecht. Ik vind de Rabobanktrui een hele mooie trui en ik heb meer de ambitie om in de Tour de France een keer goed uit te pakken. Maar als die trui je in de schoot geworpen wordt, laat je die kans niet glippen."

De week na het NK wil Den Bakker benutten om te herstellen van een `pittige' Ronde van Zwitserland. In de Tour acht hij een etappezege het maximaal haalbare. "In de massasprints heb ik niks te zoeken en ook het hooggebergte is niet mijn terrein. De kansen die ik krijg zijn niet vet. De eerste rit die mij ligt is Tours-Limoges, de zevende etappe. In de finale is het daar wat lastiger. En in een vlakke rit kan je wel eens met een groepje wegrijden. En verder: je gaat toch als ploeg naar de Tour en dan ben ik gewoon een schakel die z'n werk moet doen. Ik hoop dat Michael een goed klassement gaat rijden en dat ik wat voor hem kan doen."

Den Bakker merkt op dat hij nu een andere Boogerd naar de Ronde van Frankrijk ziet gaan. "Twee jaar geleden reed ie een hele goede Tour, werd ie vijfde, vorig voorjaar had hij een supervoorjaar. Dan is het normaal dat de verwachtingen hoog zijn. Maar die bleken te hoog. Nu maakt Michael een hele fitte indruk en is hij meer ontspannen. Hij heeft ook veel meer reserve dan vorig jaar. Hij moet rustig de Tour ingaan en een rit proberen te winnen. En als hij goed is in de bergen, dan komt het klassement vanzelf wel."

NRC Webpagina's
30 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad