NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Verlegen vrijgezel slaat huldiging liever over


Na twaalf jaar is de witte trui - de beloning voor de beste jongere - terug in de Tour. De Spanjaard David Cañada, ook tweede in de algemene rangschikking, voelt zich te verlegen om dat tricot te dragen.

Door een onzer redacteuren

VITRÉ, 6 JULI. Eigenlijk wil hij 's ochtends het liefst in zijn hotel blijven. Once-renner David Cañada voelt zich niet op zijn gemak in de witte trui, die hij dinsdag dankzij de overwinning van Once in de ploegentijdrit veroverde op David Millar. De 25-jarige Spanjaard - met diamanten oorknopje en blond geverfde plukken in z'n zwarte haar - is een verlegen jongen. Nog een geluk dat zijn ploeggenoot Laurent Jalabert op dezelfde dag de gele trui om zijn schouders kreeg en bij Once bijna alle aandacht voor zich opeist.

De wat minder verlegen Millar was zaterdag de snelste in de eerste etappe van de Tour. Omdat hij als eveneens 25-jarige ook meerijdt voor het jongerenklassement, kreeg hij behalve de gele ook de witte trui. Zolang de Schot in het geel reed, was de witte trui in het peloton daarom niet te zien. Eergisteren verspeelde Millar beide truien in de ploegentijdrit, die Once won. De kleur van de onschuld hoort nu bij een vrijgezel uit Zaragoza die net als de Spaanse wereldkampioen Oscar Freire nog bij z'n ouders woont. "Die zijn net zo zenuwachtig als ik."

In de tijdrit leverde Cañada zaterdag al een uitzonderlijke prestatie door op zestien seconden van winnaar Millar te eindigen, als zesde. Zijn Tour is nu al een groot succes. In het algemeen klassement bezet de Once-renner de tweede plaats, twaalf seconden achter ploeggenoot Jalabert en twaalf tellen voor Lance Armstrong. Op de Bretonse wegen heeft Cañada zich de afgelopen dagen uit een anoniem wielerbestaan gereden.

"Ik had niet verwacht dat ik al zo goed zou rijden", zei hij gisteren. Hij geeft toe dat hij van slag is door het plotselinge succes. "De mensen kijken naar me en door alle publiciteit kom ik nauwelijks aan trainen toe. Vrienden hebben me opgebeld in het hotel, maar ik heb ze niet aan de lijn gehad. Ik heb ook liever dat ze een boodschap achterlaten dan dat ik met ze praat, want dat maakt me nerveus."

Dit jaar rijdt de Spanjaard zijn eerste Tour. Het is z'n tweede grote ronde. Vorig jaar reed hij de Giro. Vijf jaar geleden begon Cañada zijn profcarrière bij Once, dit jaar behaalde hij zijn eerste overwinningen; in de Vuelta a Murcia en in de Tour de la Sarthe won hij vijf etappes. De waarde van de witte trui overschat Cañada niet. "In de Tour telt alleen de gele trui." Hij doet er alles aan het wit zo lang mogelijk te behouden, maar bescherming van Jalaberts gele trui heeft de grootste prioriteit.

Eén van de vijf verzorgers bij Once, Valentin Dorronsoro, omschrijft Cañada als een rustige jongen, die vaker zijn mond opendoet om te eten dan dat hij praat. "In de vijf jaar dat ik hem ken is hij wat dat betreft niks veranderd. Alleen als wielrenner is hij anders geworden: ontzettend veel beter." Toch acht Dorronsoro de kans klein dat Cañada over tweeënhalve week in de witte trui in Parijs arriveert. Ook al ontwikkelt hij zich tot een betere klimmer, Cañada's vermogen in de bergen en z'n ervaring in grote ronden zijn te gering. Als zijn avontuur in de Tour over is, richt Cañada zijn pijlen op Sydney, mits hij wordt geselecteerd. Voor de olympische trui komt hij misschien nog tekort, een podiumplaats is wel mogelijk.

Nog onwennig liet Cañada zich gisteren voor de tweede keer huldigen als de beste jonge renner. Nadat hij zijn tweede witte trui in ontvangst had genomen, spoedde hij zich terug naar de rennersbus. Verzorger Dorronsoro: "Zelfs de huldiging zou hij het liefst overslaan. Maar daar kun je niet omheen!" De witte trui is in de Tour de France in ere hersteld, als beloning voor de beste jongere. In die categorie vallen alle renners die geboren zijn na 1 januari 1975. De witte trui werd dat jaar ook ingevoerd. De Italiaan Francesco Moser was de eerste winnaar. Van 1983 tot 1986 kwamen alleen renners in aanmerking die dat jaar hun Tourdebuut maakten. In 1988 behoorde die trui voor het laatst tot de Tour-trofeeën. Erik Breukink was de laatste die de witte trui kreeg uitgereikt. Onder de beste jongeren in de afgelopen twaalf jaar - ze kregen geen trui, maar wel premies - behoorden de Tourwinnaars Marco Pantani en Jan Ullrich. Behalve de eer levert de witte trui ook geld op. De man in het wit krijgt dagelijks tweeduizend Franse francs, ongeveer 660 gulden. Wie zondag 23 juli op de Champs Elysées in de witte trui op het podium staat, ontvangt circa 33.000 gulden. De gele trui levert per dag ook 660 gulden op, de eindzege in de Ronde van Frankrijk 2,2 miljoen franc.

NRC Webpagina's
6 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad