NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Armstrong heeft zijn eigen woordvoerder


Lance Armstrong is de eerste wielrenner met een eigen woordvoerder. De Belgische radiopresentator Luc Verschueren moet de betrekkingen tussen de Amerikaan en vooral de Franse pers verbeteren.

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW

NANTES, 5 JULI. Een week voor aanvang van de Tour de France vloog de Belgische radiopresentator Luc Verschueren naar Nice voor een afspraak met Lance Armstrong. US Postal-ploegleider Johan Bruyneel had zijn landgenoot gevraagd of hij er iets voor voelde om in de Franse wielerronde op te treden als de woordvoerder van de Amerikaanse Tourwinnaar van het vorig jaar, om de perscontacten met de populaire renner in goede banen te leiden.

"Het klikte meteen", zegt Verschueren over de eerste ontmoeting met Armstrong in diens appartement aan de Côte d'Azur. Toen de Belg zich voorstelde, was Armstrong gefrappeerd door diens voornaam. Zijn zoontje heet Luke. In België geniet Verschueren vooral bekendheid als radiopresentator, van het programma Ochtendkuren, op Radio 2. "Elke zaterdagochtend van tien tot twaalf, met een miljoen luisteraars", meldt de uit Mechelen afkomstige Verschueren trots in de schaduw van een mobile home van US Postal. "Voor Belgische begrippen zijn dat er heel veel." Vorig jaar bezocht Verschueren de Tour nog als radiomaker, zijn eerste Tour van nabij beleefde hij in 1988.

Actief in de wielersport is hij al een aantal jaren met zijn bedrijf CoCo-consulting. Onder zijn klanten bevinden zich wielersponsors als Mobistar, Daikin, Quick Step en Memory Card. Door zijn activiteiten in de wielersport kwam hij eind vorige maand bij Armstrong terecht, na een telefoontje van Bruyneel. "Of ik iemand wist die in de Tour woordvoerder van Lance zou kunnen worden", zegt de 45-jarige Verschueren. "Een half uur later belde hij terug. Of ik het zelf niet wilde doen." En zo zat Verschueren vorig week in Nice tegenover Armstrong. Twee uur lang spraken ze met elkaar. "Lance zei me, 'what you see is what you get'. Na zijn ziekte spendeert hij geen tijd meer aan flauwekul. Hij gebruikt geen duizend woorden als hij er ook met zes kan volstaan. Wij Nederlanders en Belgen kunnen nog wel eens om het potje draaien, hij is erg to the point. Ik vind hem ook een hele sterke persoonlijkheid."

Verschueren spreekt Nederlands en Engels, en wat voor Armstrong minstens zo belangrijk is, hij is ook de Franse taal machtig. De contacten van Armstrong met de Franse pers waren vorig jaar niet bepaald optimaal en aan Verschueren de taak om daar verbetering in te brengen. Een aantal Franse kranten bestempelde Armstrong vorig jaar als een dopinggebruiker en het feit dat hij de persaanvallen in zijn gebrekkig Frans probeerde te pareren, deden zijn zaak geen goed. In deze Tour beperkt Armstrong zich tot Engelse commentaren en laat hij de vertaling aan Verschueren over. "Hij vertelde me over zijn problemen met de Franse pers, met l'Equipe in het bijzonder. Wij Belgen zijn goed in het maken van compromissen. Ik heb Lance geadviseerd om het met l'Equipe niet op de spits te drijven."

Donderdag voegde Verschueren zich bij de US Postal-ploeg, vrijdag, daags voor de start van de Tour, keerde hij spoorslags terug naar België omdat hij nog één aflevering van Ochtendkuren moest maken. Zaterdagochtend zat hij nog twee uur achter de microfoon en toch was hij zaterdagmiddag op tijd terug om in Futuroscope de start van de Ronde van Frankrijk mee te maken. "Om 12.21 vertrok ik met de TGV uit Rijssel en om vier uur stond ik bij de start." Een kwartier later vertrok de eerste renner voor de tijdrit in en om Futuroscope.

In de TGV van België naar Frankrijk vice versa las Verschueren de vertaling van het boek dat Armstrong onlangs schreef over zijn strijd tegen kanker en zijn zege van vorig jaar in de Ronde van Frankrijk. "Het las als een trein." Na de tijdrit kon Verschueren meteen aan de slag. Armstrong was tweede geworden en miste op twee seconden de gele trui. Veel meer dan Armstrong bij de pers brengen deed Verschueren die eerste dag niet. "Ik ben er trouwens ook vor de andere renners in de ploeg."

Voordat hij 's avonds gaat slapen, neemt Armstrong de voorgaande en volgende dag nog even door met Verschueren, zoals zondagavond, op de hotelkamer van de wielrenner. Dan vertelt hij zijn Belgische woordvoerder bijvoorbeeld dat hij blij is dat hij nog niet de last hoeft te torsen van de gele trui omdat het te veel energie zou kosten om die te verdedigen. "Natuurlijk gaat US Postal altijd voor winst", zegt Verschueren, "maar als Armstrong na de tijdrit in het geel was gekomen, welke strategie moeten ze dan daarna volgen. Met dat soort vragen worstelt Lance."

Op zijn hotelkamer zoekt de Amerikaanse favoriet voor de eindzege ook ontspanning, weet Verschueren. Bijvoorbeeld door bladen als Traveller en The Wine Spectator te lezen. "Hij zou graag wijnen als een Chateau Margaux en een Petrusse drinken, maar voorlopig droomt hij er alleen van. Bovenal is Lance honderd procent gefocust op deze Tour."

NRC Webpagina's
5 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad