NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Geletruidrager leerde fietsen in Hongkong


De 23-jarige Schot David Millar was zaterdag in Futuroscope de verrassende winnaar van de individuele tijdrit. Gisteren verdedigde hij zijn leidende positie met succes. "Lance verslaan en de gele trui winnen, dat is een ongelooflijke eer."

Door een onze redacteur WARD OP DEN BROUW

LOUDUN, 3 JULI. Lance Armstrong en Jan Ullrich mogen dan de grote favorieten zijn voor de eindzege in de Ronde van Frankrijk, voorlopig is het een Schotse debutant die de gele trui draagt. David Millar werd 23 jaar geleden op Malta geboren als zoon van een RAF-gevechtsvlieger. Hij is in Hongkong en Londen opgegroeid en hij woont nu in Biarritz.

Al vanaf de eerste dag zijn de fans van Millar opvallend aanwezig in de Tour. Ze dragen zwarte T-shirts met het witte opschrift It's Millar Time. Afgekeken van de reclameleus van het Amerikaanse biermerk Miller en van basketballer Reggie Miller. Deze ploeggenoot van de Nederlander Rik Smits kon onlangs in de finale van de playoffs zijn lijfspreuk niet waarmaken. De wielrenner Millar deed dat de afgelopen twee dagen wel. Zaterdag was hij in de tijdrit bij Futuroscope op een 16,5 kilometer lang parkoers dertien seconden sneller dan de Fransman Laurent Jalabert, die ongeveer twee uur lang in het bezit was van de snelste tijd. Alleen Armstrong, vorig jaar winnaar van de Tour, leek Millar van de overwinning te kunnen afhouden. Twee keer realiseerde de Amerikaan een snellere tussentijd, maar op de streep was hij twee seconden langzamer dan Millar, die de tijdrit van Armstrong met ingehouden adem had gevolgd. "Lance verslaan en de gele trui winnen, dat is een ongelooflijke eer", sprak de winnaar die gisteren in de tweede etappe met succes zijn gele trui verdedigde. Eigenlijk kwam hij naar de Tour voor de witte trui, voor de beste jongere. Die trui heeft hij vanzelfsprekend nu ook in zijn bezit.

Na zijn wielercarrière wil Millar zich definitief vestigen in Hongkong. Als tiener legde hij daar de basis voor zijn wielercarrière, in de jaren dat hij met zijn gescheiden vader in de voormalige Britse kroonkolonie woonde. In het nationale park van Hongkong reed Millar met leeftijdgenoten wedstrijdjes, meestal om vijf uur in de ochtend, omdat fietsen later op de dag door het autoverkeer onmogelijk werd gemaakt. "Kleine rondjes, maar wel vierhonderd achter elkaar."

Het wielrennen nam serieuzere vormen aan toen Millar naar zijn moeder en zus in Londen verhuisde. Zaterdag behaalde hij zijn zevende profzege, bijna allemaal in tijdritten. In 1997 kreeg hij een profcontract bij Cofidis. Bij die Franse ploeg zou hij voor Armstrong gaan rijden, die voor dat seizoen ook had getekend bij deze sponsor, maar als gevolg van kanker zou de Amerikaan nooit in het tenue van de Franse kredietverstrekker rijden. Millar is loyaal aan zijn werkgever, die hem als 19-jarige renner aantrok. "Ze hebben me de tijd gegeven om te groeien. Toen ik bij Cofidis kwam, moest ik alles nog leren. Ze investeerden veel in me en ik ben blij dat ik wat terug kan doen in ruil voor hun vertrouwen." Onlangs verlengde Millar zijn contract tot en met 2003. Cofidis ziet in hem een toekomstige Tourwinnaar. Hij is niet alleen een tijdritspecialist, maar kan ook in de bergen uit de voeten. Met de opkomst van Millar is het naderende vertrek van de Belg Frank Vandenbroucke minder pijnlijk voor de ploegleiding. Zijn wispelturige gedrag, zowel binnen als buiten het peloton, valt slecht bij de ploegleiding. In David Millar hebben ze bij Cofidis een jongen naar hun hart.

NRC Webpagina's
3 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad