NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Drie renners uit Tour na test bloeddoping

Door een onzer redacteuren
LOUDUN, 3 JULI. Vlak voor de start van de Tour de France is bij drie van de 180 wielrenners tijdens een bloedtest een te hoge hematocrietwaarde vastgesteld. De Rus Sergei Ivanov (Farm Frites), de Italiaan Rossano Brasi (Polti) en de Sloveen Andrei Hauptman (Vini Caldirola) mochten zaterdag meteen hun koffers pakken.

Een te hoge hematocrietwaarde kan door invloeden van buitenaf worden veroorzaakt, maar kan ook het gevolg zijn van gebruik van het bloeddopingmiddel EPO. Zelfs al hebben de betrokken renners zich niet bezondigd aan EPO, dan nog laden ze de verdenking op zich het middel te hebben gebruikt. Na de Tour wordt een test ingevoerd die EPO-gebruik in urinemonsters kan aantonen.

De bloedtest was maanden van tevoren aangekondigd en wordt door de internationale wielerunie (UCI) voorafgaand aan de drie grote ronden (Italië, Frankrijk en Spanje) gehouden. Tijdens deze etappekoersen kunnen bloedcontroles onaangekondigd worden uitgevoerd. Een renner met een te hoge hematocrietwaarde mag twee weken geen wedstrijden rijden en kan de competitie pas hervatten wanneer blijkt dat zijn hematocrietwaarde tot vijftig of lager is gedaald. Bij controles in de Tour van vorig jaar bleken alle renners onder de toegestane waarde van het aantal rode bloedlichaampjes te zitten. Ivanov van Farm Frites moet zich vandaag in het ziekenhuis melden voor een controle in opdracht van de ploegleiding. Als blijkt dat de Rus nog steeds een te hoge hematocrietwaarde heeft, dan wil de ploeg hem ontslaan, zei teammanager Jacques Hanegraaf gisteren. De hoofdsponsor wil ondanks de tegenslagen doorgaan met sponsoring. Bij Polti reageerde manager Stanga aangeslagen. De Nederlander Jeroen Blijlevens mist na het wegsturen van zijn ploeggenoot Brasi een renner die voor hem de massasprint kan aantrekken.

NRC Webpagina's
3 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad