NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Hanegraaf en sponsor laten hun ploeg los


Vanmiddag begint de Tour, met een tijdrit. Voor het eerst maakt oud-renner Jacques Hanegraaf de Ronde van Frankrijk mee als manager, van Farm Frites. Zowel hij als de sponsor volgen de ploeg op gepaste afstand.

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW

FUTUROSCOPE, 1 JULI. Er is weer rust in de ploeg van Farm Frites en manager Jacques Hanegraaf is de eerste week in de Tour de France om ervoor te zorgen dat het ook rustig blijft. Aanvankelijk zou hij, net als vorig weekeinde bij het NK, in Frankrijk ook nog plaatsnemen achter het stuur van de ploegleiderswagen, maar daar voelde de directie van de sponsor niets voor.

In de Tour zal Hanegraaf ook op zoek gaan naar versterkingen voor het volgende seizoen. De komende weken gaat het in Frankrijk niet alleen om de prestaties van de eigen ploeg, maar heeft elke ploegmanager ook een taak op het gebied van de werving van nieuwe krachten. Hanegraaf heeft bijvoorbeeld een opvolger nodig voor de Belg Peter van Petegem, grote afwezige in de Tour. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen van 1999 heeft zijn baas twee weken geleden in de Ronde van Catalonië laten weten dat hij eind dit jaar vertrekt. "Zijn besluit staat vast", zegt Hanegraaf in het rennershotel in Futuroscope.

Het contract van de Belg loopt weliswaar nog door, maar volgens de Nederlandse teambaas heeft het geen zin een renner als Van Petegem aan zijn contract te houden als hij niet verder wil. Patrick Lefevere wil Van Petegem graag in de door Domo International gesponsorde ploeg, die hij voor volgend seizoen samenstelt. Ook Cees Priem ziet de Belg, die hij destijds naar TVM haalde, graag komen naar de formatie die hij momenteel aan het formeren is. Volgens Hanegraaf moet de adviesfunctie die Peter Post sinds deze week bij Farm Frites vervult niet worden opgevat als een motie van wantrouwen van de directie van het bedrijf aan zijn adres. "Ik wilde graag dat Post dit ging doen", zegt de oud- wielrenner, die zelf in dienst van Post heeft gereden. " Het is een man met een heldere visie en een sterke persoonlijkheid, van wie ik vooral als renner veel heb geleerd." Hanegraaf heeft naar eigen zeggen al bij zijn aantreden in januari als manager van de wielerploeg gepleit voor een panel met deskundigen, die hem met raad en daad terzijde zouden kunnen staan. Maandag werd Post door de directie van Farm Frites gepolst voor een rol als adviseur van de ploeg en tot genoegen van Hanegraaf ging de oud-ploegleider met het bedrijf in zee. "Het leuke van Post is dat hij mij een spiegel kan voorhouden en dat ook doet", zegt Hanegraaf, die na zijn periode als wielrenner nog regelmatig contact met Post had. In één van hun recente gesprekken hield Post zijn oud-pupil onder meer voor dat die af en toe niet zo fel van leer moet trekken, "en dat gelijk hebben nog wat anders is dan gelijk krijgen". Hanegraaf beschouwt Post als 'praatpaal' en 'sparring- partner'. Hanegraaf vertelt dat hij de sponsor "voor het blok heeft gezet" door te eisen zich niet meer zo nadrukkelijk als de afgelopen tijd met de gang van zaken rond de wielerploeg te bemoeien. "Het was vijf voor twaalf. Ik heb gezegd: 'sponsor, neem afstand'. De laatste tijd heeft het te veel gerommeld. De één roept a, de ander b. En dat is niet goed. Nu heeft de sponsor de ploeg losgelaten en gezegd: 'gaan jullie maar'." Hanegraaf stelt bemoeienis van de sponsor met de dagelijkse gang van zaken niet op prijs. "Ik wil niet waarmaken wat anderen beloven, maar wat we zelf zeggen: dat we iets van deze ploeg gaan maken."

Ook Hanegraaf zelf heeft afstand genomen. Hij heeft ervan afgezien in de Tour in de ploegleiderswagen te gaan zitten. Die taak is nu weggelegd voor het Belgische duo Hendrik Redant en Johan Capiot, respectievelijk eerste en tweede ploegleider. Capiot zou aanvankelijk de renners in de Ronde van Bohemen bijstaan, maar is nu in de gehele Tour actief. Zijn taak in Bohemen wordt waargenomen door een andere Belgische ex-renner, Eric van Lancker, zelf baas van een amateurploeg. Hanegraaf: "Ik begrijp ook wel dat ik meer afstand moet nemen. Want als je als manager te dicht op je ploeg zit, loop je het gevaar dat je emotioneel over mensen gaat oordelen. Aan de andere kant is het ook zo dat er plaatsen gevuld moeten worden als je als ploeg drie verschillende wedstrijden tegelijk rijdt."

In de loop van volgende week gaat Hanegraaf terug naar Nederland, om nog een paar dagen met zijn gezin door te brengen. In de laatste week van de Tour keert hij terug. In de wetenschap dat hij niet over een rondeploeg beschikt, zijn de verwachtingen niet al te hoog gespannen. "Een ritzege zou al fantastisch zijn, maar die zou natuurlijk niet alle problemen oplossen. Rust is nu het belangrijkst."

NRC Webpagina's
1 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad