U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Spoorwegen

Nieuws

Nederlandse Spoorwegen

Overheid

Overige partijen

Knelpunten

Discussie

Documenten

Links

Rechter verbiedt Friese treinstaking
Door onze correspondent
De wilde treinstaking in Friesland is gisteravond op last van de Leeuwarder rechtbank beeindigd. De rechter verbood de werkonderbreking op straffe van een dwangsom van 5.000 gulden per dag met een maximum van 100.000 gulden. De NS-directie had een kort geding aangespannen tegen drie actieleiders en kreeg op alle punten gelijk.

Ongeveer zeventig NS-machinisten en conducteurs legden maandag en dinsdag in Leeuwarden het werk neer. Ze eisten garanties over de hoogte van hun salaris wanneer ze volgend jaar overstappen naar vervoersonderneming Noordned, die trein- en streekvervoer in het noorden gaat exploiteren. Rechtbankpresident G. Vrieze verwierp de tegenvordering van de drie gedaagden, dat de NS voor 7 januari met een salarisindicatie moet komen.

De stakers reageerden teleurgesteld op het vonnis. Voorzitter B. Hardeveld van de FSV meende dat de drie actieleiders de dupe zijn geworden van ,,miscommunicatie tussen het lokale management en de NS-directie in Utrecht'.

De advocaat van de actieleiders, J. Bolte, meende dat het Friese NS-personeel door de NS-directie ,,gepiepeld' was, omdat men woordbreuk had gepleegd. ,,Er is afgesproken dat het rijdend personeel een indicatie zou krijgen voor zijn loon bij Noordned. Niet-rijdend personeel kreeg dat ook. Een goed werkgever houdt zich aan zijn afspraken.' NS-regiomanager Noord-Nederland Donker zegde het personeel aanvankelijk een salarisindicatie toe, maar werd teruggefloten door de hoofddirectie. Volgens de rechter is dat te billijken in een onderneming.

Advocaat R. Duk van de NS onderstreepte dat de NS geen salarisindicatie kan afgeven. ,,Als je nu ingaat op die eis, frustreer je het komend CAO-overleg.' Hij gaf echter toe dat de wijze van communicatie geen schoonheidsprijs verdiende.

NRC Webpagina's
9 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad