U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Spoorwegen

Nieuws

Nederlandse Spoorwegen

Overheid

Overige partijen

Knelpunten

Discussie

Documenten

Links

Collectieven voelen zich verraden

NS en vakbonden bereiken akkoord

Door een onzer redacteuren
UTRECHT, 23 APRIL. De directie van de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft vannacht overeenstemming bereikt met de vakbonden en de ondernemingsraad over het nieuwe werkrooster en overige arbeidsomstandigheden. De personeelscollectieven wijzen het bereikte akkoord af.

De personeelscollectieven, die vorig jaar werden opgericht uit onvrede over het beleid van de bonden, menen dat NS zijn zin heeft gekregen. De leden van de collectieven, van wie het merendeel ook lid is van een vakbond, voelen zich door de bondsbestuurders verraden. De leden van de vakbonden FNV Bondgenoten, VVMC en CNV zullen zich binnen twee weken uitspreken over de overeenstemming.

De bondsbestuurders zijn vannacht met de NS-directie overeengekomen dat het nieuwe rooster op de geplande datum (10 juni) in zal gaan. Daar staat tegenover dat de ondernemingsraad een alternatief rooster opstelt voor dit najaar, waarin meer rekening wordt gehouden met de wensen van de machinisten en conducteurs. Als de NS-directie het plan van de ondernemingsraad afwijst mag een arbitragecommissie er een bindend oordeel over uitspreken. De commissie wordt gevormd door twee directieleden, twee werknemers en een onafhankelijk voorzitter. Minister Netelenbos (Verkeer) zal deze benoemen. Als belangrijkste opening in de al maanden durende impasse geldt voor de vakbonden de belofte van NS dat de kwaliteit van het werk van de machinisten en conducteurs bespreekbaar wordt en regelmatig gemeten zal worden. Ook heeft NS beloofd de communicatie met het rijdend personeel te verbeteren. De vakbonden zeggen de invoering van de procesvereenvoudiging (het zogenaamde 'rondje om de kerk') per 10 juni nog steeds geen goed plan te vinden, maar zij zien in dat het nu te laat is om het uit te stellen. "Ik ben niet in een feeststemming", zei onderhandelaar A. van den Berg vannacht bij het bekendmaken van de overeenstemming, "maar we moeten nu eenmaal verder met dit bedrijf." De leden van FNV Bondgenoten, VVMC en CNV moeten nog instemmen met de afspraken.

Netelenbos noemde het akkoord vanochtend "een goede zaak voor alle partijen en de reizigers". Zij had op 12 april een afkoelingsperiode voorgesteld, die tot morgen zou duren. De partijen bij NS hebben de afgelopen week gebruikt om informeel met elkaar te overleggen. Gistermiddag kwamen de directie, de bonden en de ondernemingsraad al bij elkaar, waarna ze besloten later die middag verder te onderhandelen. Even na twee uur vannacht maakten ze de overeenstemming bekend.

NRC Webpagina's
23 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad