U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Spoorwegen

Nieuws

Nederlandse Spoorwegen

Overheid

Overige partijen

Knelpunten

Discussie

Documenten

Links

NS gaat claims doorberekenen bij vertragingen

Door onze redacteur ESTHER ROSENBERG
ROTTERDAM, 14 FEBR. De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan de kosten van de reizigersclaims doorberekenen aan de veroorzaker van de vertraging. Met ingang van morgen kunnen reizigers bij een vertraging van minimaal een half uur hun geld terugkrijgen van NS. Als de treinvertraging veroorzaakt is door derden, draaien die voor de kosten op.

Als een vrachtwagenchauffeur nu een bovenleiding kapotrijdt, draait diens bedrijf op voor de schade aan die bovenleiding en aan de trein. De claims van reizigers zijn nu nog voor rekening van NS. In het geval van de vrachtwagen wordt voortaan diens maatschappij verantwoordelijk gesteld, en als er vee voor de trein komt is de boer aansprakelijk. Automobilisten zijn van nu af aan verantwoordelijk voor de gevolgen van aanrijdingen door hun schuld. Ook vandalen die blokken op het spoor leggen of bommelders draaien op voor de claims van reizigers. Zelfmoorden of pogingen daartoe vallen volgens hoofd NS Productieservices B. van Westing onder het bedrijfsrisico en worden niet verhaald.

De spoorwegen verwachten dit jaar ongeveer 5.000 claims per dag te ontvangen van hun klanten, voor in totaal twaalf miljoen gulden. De overheid betaalt de helft daarvan, zo is afgesproken in het contract dat minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) met de spoorwegen heeft gesloten. Een woordvoerster van NS zegt dat ongeveer een derde deel van alle vertragingen door NS zelf wordt veroorzaakt, een derde door de overheid (bijvoorbeeld stroomstoringen) en de rest door overige oorzaken. Dit houdt in dat NS dit jaar 4 miljoen gulden kan verhalen op derden. Reizigers die met een half uur of meer vertraging op hun bestemming aankomen, kunnen bij de loketten een formulier ophalen en dat met hun treinkaartje opsturen. Binnenkort zijn de formulieren ook van internet te downloaden. NS controleert de claim en zorgt dat het te vergoeden bedrag binnen zes weken op de rekening van de klant staat. Bij een vertraging van een half uur tot een uur krijgen reizigers hun enkeltje voor de helft vergoed, een kwart van een retourtje en een vijfhonderdste van een jaarkaart.

NRC Webpagina's
14 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad