U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Spoorwegen

Nieuws

Nederlandse Spoorwegen

Overheid

Overige partijen

Knelpunten

Discussie

Documenten

Links

Vakbond loopt weg uit vredesoverleg met NS

Door een onzer redacteuren
UTRECHT, 27 JAN. De personeelscollectieven en de machinistenvakbond VVMC zijn gisteravond uit het 'vredesoverleg' met de directie van de Nederlandse Spoorwegen gestapt. Daarmee gaan de stiptheidsacties van het NS-personeel vanaf maandag gewoon door.

De acties houden onder meer in dat de vervoersbewijzen van treinreizigers niet zullen worden gecontroleerd. De categorale vakbond van machinisten en conducteurs eiste onder meer dat de NS-directie haar antivertragingsplannen ter discussie zou stellen, een voorwaarde waarop de NS-directie niet in wilde gaan. Ook wilde de vakbond een openbaar excuus van de directie aan het personeel. FNV-bestuurder G. Hardeveld zei aan het begin van de avond nog vertrouwen te hebben in het overleg. Volgens hem heeft VVMC ,,onmogelijke eisen'' op tafel gelegd. ,,Daaraan kan je zien dat ze er geen zin meer in hadden.''

Alleen FNV Bondgenoten (die het overleg had geïnitieerd), CNV Bedrijvenbond en de vakbond voor hoger personeel VHS zaten vannacht om twee uur nog met vertegenwoordigers van de NS-top aan tafel.

De personeelscollectieven, die los van de bonden opereren, trokken zich aan het begin van de avond nog terug uit het overleg op het NS-hoofdkantoor, om de bonden en de NS-directie ruimte te bieden een einde te maken aan de bestaande arbeidsonrust. Het vervolgoverleg had echter voor de VVMC geen zin meer toen bleek dat de NS niet in wilde gaan op de eisen van de categorale vakbond, zo stelde VVMC-bestuurder Vankan. Hij denkt niet dat de andere bonden, die het overleg met de NS voortzetten, nog iets uit het vuur weten te slepen. ,,Als zij iets bereiken, dan zou mij dat verbazen.'' De NS-top herhaalde dat het akkoord Bestemming Klant het resultaat is van ,,200 uur onderhandelen'', en dat daar niet zomaar een streep door kan worden gehaald.

NRC Webpagina's
27 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad