U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    D O S S I E R   R I J K S B E G R O T I N G   '97  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 INHOUD 
 HOOFDLIJNEN 
 CIJFERS & GRAFIEKEN 
 DEPARTEMENTEN 
 ARTIKELEN 
 TROONREDE 
 DISCUSSIE 
 MEEVALLER 
 LINKS 


Opening

Interview Zalm

EMU


EMU

Dansje rond de Europese totem
Soms, heel soms, zijn de begrotingen van de ministers even niet euforisch over de Nederlandse prestaties in Europa. De lofzangen op de financiële, economische en andere inspanningen die Nederland kwalificeren voor toetreding tot het Europees monetair gezelschap, domineren de diverse memories van toelichting. Voor ontwikkelingen die minder gunstig afsteken bij Europa dient men zich te verdiepen in begrotingsbijlages en meegezonden nota's.

  • De kosten van Europa
    Nederland betaalt fors aan Europa. De afdracht aan de Europese Unie bedraagt dit jaar zo'n 4 miljard gulden netto. Dat is ruim zes keer minder dan de grote Zahlmeister Duitsland. Na Duitsland is Nederland de tweede nettobetaler in Brussel. Naar verwachting wordt Den Haag in 1999 relatief zelfs de grootste nettobetaler van de Europese Unie.
  • Nederland vergeleken met Europa
    Nederland presteert onder de maat.
    In Europees verband doet Nederland het weliswaar gemiddeld en beter dan een aantal jaren geleden, maar uit een wereldwijde vergelijking van het concurrentievermogen van landen blijkt dat Nederland zijn sterke kanten onvoldoende weet om te zetten in duurzame welvaartsgroei. De oorzaak is gelegen in de dempende werking van de collectieve verzorgingsstaat op de economische slagkracht.
  • De beperkingen van Europa
    De economische en monetaire eenwording van Europa zal de inkomensverschillen in Nederland vergroten. Om allerlei redenen worden de marges om nationale koopkrachtpolitiek te voeren smaller. Eén van de opvallendste politieke gebruiken zal daarmee verdwijnen: het maken van zo evenwichtig mogelijke koopkrachtplaatjes in de zomermaanden. Het Centraal Planbureau geeft dan steevast een nauwgezette raming van wat de lonen en prijzen het komende jaar gaan doen. Dan kan het passen en meten beginnen. Als trapezewerkers wringen de bewindslieden zich in allerlei bochten om met Prinsjesdag een zo glad mogelijk koopkrachtbeeld te kunnen presenteren.
  • De verwachtingen van Europa
    Nederland gaat paradoxaal om met Europa. De Europese Unie moet beter functioneren, maar Den Haag wil er tegelijk minder middelen en autonomie voor afstaan. ,,Nieuw is dat we meer schelden op Europa en tegelijkertijd meer verwachten van Europa,'' zei minister Van Mierlo eerder dit jaar in de Eerste Kamer.

NRC Webpagina's
17 SEPTEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)