U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    D O S S I E R   R I J K S B E G R O T I N G   '97  
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 INHOUD 
 HOOFDLIJNEN 
 CIJFERS & GRAFIEKEN 
 DEPARTEMENTEN 
 ARTIKELEN 
 TROONREDE 
 DISCUSSIE 
 MEEVALLER 
 LINKS 

De ministeries op het web

Door MARIE-JOSÉ KLAVER
Het merendeel van de Nederlands ministeries is inmiddels op het World Wide Web te vinden. Alleen Justitie, Defensie, Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken ontbreken nog. Het ministerie van Landbouw heeft nog geen invulling gegeven aan hun eigen site, maar verwijst door naar allerlei landbouwkundige onderzoeken elders op het Net.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Verkeer en Waterstaat nodigen de bezoekers uit om via hun Internet site van gedachten te wisselen over politiek en beleid. De andere ministeries gebruiken het web voornamelijk om persberichten, toespraken van de ministers en beleidsnota's toegankelijk te maken.

NRC Webpagina's
17 SEPTEMBER 1996




  • De bezoeker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap komt terecht op een plein en kan kiezen waar hij heen wil. Hij kan deelnemen aan het Kennisdebat of kijken wat er precies sinds de nieuwe spelling veranderd is.
    Achter de optie "loketten" gaat een interessante en redelijk complete lijst met links naar andere overheidsinstanties schuil. De "Vraagbaak" is tijdelijk buiten werking. Direct mailen aan de webmaster met vragen en opmerkingen kan wel.
  •  


  • Met het "Virtuele informatiecentrum" is het ministerie van Verkeer en Waterstaat erin geslaagd een speelse grafische interface te ontwerpen die de bezoekers met een paar klikken van de muis naar de bibliotheek, persberichten en andere informatieve gedeelten van de site brengt. Voor mensen met een trage verbinding is er ook een tekstuele interface.
    Verder kun je zoeken op trefwoord en verder surfen naar soortgelijke pagina's in het buitenland.
    Reageren kan per e-mail. Zodra je bericht aangekomen is, krijg je een ontvangstbevestiging met een volgnummer en het verzoek dit te bewaren voor het geval zich een correspondentie ontwikkelt.
  •  


  • De "Winkel" van ministerie van Economische Zaken nodigt sollicitanten uit om hun CV op te sturen. Dit is het enige ministerie dat on-line informatie over subsidies verstrekt.
  •  


  • Het ministerie van Binnenlandse Zaken informeert vooral over zichzelf door middel van persberichten, beleidsstukken en publicaties. Men roept de bezoekers op om links van andere overheidsinstellingen in te sturen om een zo compleet mogelijk overzicht van de overheid op het Net aan te bieden.
  •  


  • Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) houdt een proef op Internet. Behalve summiere informatie over het ministerie is er weinig inhoud, hoewel de naam van de site, "VROM forum", anders doet vermoeden. Wellicht kan er in de toekomst op deze site gediscussieerd worden over de huurverhoging en het huurwaarde-forfait.
  •  


  • Het "Internet loket" van het ministerie van Financiën biedt met name informatie over het Nederlandse belastingstelsel en de Belastingdienst en linkt door naar andere overheidspagina's.
  •  


  • Op de site van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat alleen de Drugsnota in vijf talen. Helaas geen verwijzingen naar bijvoorbeeld het Digitale Ziekenhuis of leuke sportsites.
  •  


  • Via de server van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij word je doorverwezen naar agroNet, een netwerk met informatie over landbouwkundige onderzoeken.
  •  


  • Een uitgebreid overzicht van overheden op het web vindt u in het NLmenu van SURFnet.

    Zelden interactief

    De mogelijkheden die Internet als informatie- en communicatiemedium biedt worden maar door een paar ministeries benut. Dat de interactie tussen overheid en burger door het Net vergemakkelijkt wordt, bewijzen de digitale steden. In de Digitale Stad Amsterdam wordt in nieuwsgroepen en andere fora volop gediscussieerd over bijvoorbeeld stedelijke vernieuwing en het nut van referenda.
    De bewoners van de Digitale Stad Leiden kunnen zo het virtuele kantoor van het stadhuis binnenstappen en via e-mail hun mening over het gemeentebeleid in de elektronische postbussen van de verantwoordelijke ambtenaren deponeren.

  •  
        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad