Profiel Zeppelins
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

ZEPPELINS
DIKKE LUCHT
DUITSE PLANNEN
TECHNIEK
PLANNEN
POLITIE
NICHES
INFOCENTRUM
NEDERLANDS PLAN
POLITIEK
MANIFEST
GESCHIEDENIS
BEZOEK
RADIO
MUSEA
KUNSTHAL
LINKSOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

Niches

Zeppelins kunnen worden gebruikt voor personenvervoer, maar voorstanders van de terugkeer van het luchtschip zien diverse andere niches in de markt. Een aantal mogelijkheden:

Toerisme
Vaak als veelbelovend afgezetgebied genoemd, voor de beter gesitueerden. En aanlokkelijk klinkt het wel: op safari in een van alle gemakken voorzien luchtschip dat geruisloos boven de kuddes zebra's op de savanne snort, in plaats van in een roestige jeep die met kapotte veren over de hobbels in de zandwegen bonkt.

Goederenvervoer
Zwaar bulkvervoer is wellicht geen optie, maar het transport van licht versgoed lijkt geknipt voor het luchtschip. Niet voor niets heeft de Bloemenveiling Aalsmeer eerder dit jaar belangstelling getoond om zeppelins in te zetten voor het vervoer in de ochtendspits van bloemen tussen de veilingen van Aalsmeer, Rijnsburg en Naaldwijk, om zo de files op de wegen te mijden. Ook voor transport op middelgrote afstanden per luchtschip bestaat belangstelling. D.H. de Groot van de veiling in Aalsmeer zei in juni dit jaar op een manifestatie: ,,We willen graag dat luchtschepen in de namiddag de exportgebieden op een afstand van 500-1.000 kilometer gaan bevoorraden.'' Voorstanders zien ook in het vervoer van zware, moeilijk te hanteren onderdelen als complete technische installaties of een complete hoogoveninstallatie mogelijkheden voor het luchtschip.
Ook op plaatsen waar helemaal geen of een onbetrouwbaar wegennet aanwezig is, lijkt plaats te zijn voor vervoer per luchtschip. Olieplatforms en mijnen diep in de jungle kunnen snel per zeppelin vanuit de lucht worden bevoorraad.

Rampenbestrijding
Reddingswerkers zouden binnen korte tijd rampgebieden kunnen bereiken, brandweerlieden zouden bij bosbranden snel ter plekke kunnen zijn.

Reclame
Een toepassing die al van de kleine, bestaande luchtschepen bekend is: reclame.

Luchtfoto's
Ze worden blimpphotographers genoemd. Fotografen die van een meter of dertig, veertig hoogte met behulp van een luchtschip luchtfoto's maken. Het voordeel van een luchtschip is dat het veel lager vliegt dan een vliegtuig. Fotograaf Hans Molenkamp heeft onder een kleine zeppelin een fotocamera geplaatst. Hij bestuurt de camera vanaf de grond met behulp van een kabel. ,,Het werkt perfect'', zei hij eerder in het Rotterdams Dagblad. ,,Met dit systeem worden foto's gemaakt die bijna kunstzinnig zijn.'' Nadeel van het systeem: het is peperduur.

Observatie
Behalve voor politiesurveillances lijkt het luchtschip geschikt voor andere controles: water- en luchtverontreiniging, olie- en gaspijpleidingen, de douane en wetenschappelijk onderzoek.

Datacommunicatie
Stilhangend of meereizend kan het luchtschip dienen als relais voor data- en beeldverbindingen bij gebeurtenissen die bijvoorbeeld rechtstreeks op televisie worden uitgezonden.

NRC Webpagina's
20 SEPTEMBER 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) SEPTEMBER 1999