|
WATER STRUCTUUR IN EEN VORMELOZE MASSA WERELD WATER FORUM WATERPROBLEMEN LANDBOUW GRONDWATER OORLOG WETLANDS DAMMEN ROYAAL VERBRUIK DRAAIMOLEN BOEKEN TV-DOCUMENTAIRE INTERNET Overzicht eerdere afleveringen Profiel
|
Structuur in een vormeloze massa
Wat zijn volgens u de belangrijkste problemen waarmee de mensheid in de volgende eeuw wordt geconfronteerd? Die vraag stelden onderzoekers van de Verenigde Naties in 1998 aan vooraanstaande denkers uit een groot aantal disciplines. De schaarste aan zoet water was, aldus de hooggeleerden, na bevolkingsgroei het nijpendste probleem.
Het thema water is het afgelopen decennium met stip gestegen op de internationale agenda. De Brundtland-commissie, die zich midden jaren tachtig met natuurlijke hulpbronnen bezighield, besteedde er nauwelijks aandacht aan en ook op de milieuconferentie van de VN in Rio de Janeiro (1992) stond het onderwerp aanvankelijk niet op de agenda. Maar sindsdien zijn er honderden grote en kleine conferenties gehouden over de sluipende crisis in de wereldwatervoorziening. Wat is het probleem? Eigenlijk zijn er drie typen waterproblemen: te veel, te weinig en te vuil water. Daarnaast zijn er drie typen watercrisissen: de drinkwatercrisis, de irrigatiewatercrisis en de crisis van de verpieterende ecosystemen. Het oudste waterprobleem is de wateroverlast. Nog steeds eisen overstromingen - zoals nu weer in Mozambique - veel meer slachtoffers en veroorzaken ze veel meer schade dan natuurrampen als aardbevingen en orkanen. Tussen 1988 en 1997 kwamen er 226.000 mensen om door overstromingen en bedroeg de schade 230 miljard dollar.
PROBLEEM 1: TE VEEL WATER
PROBLEEM 2: TE WEINIG WATER
Tegenover dit nauwelijks groeiende aanbod staat een sterk stijgende vraag. Die stijging wordt veroorzaakt door de snel groeiende wereldbevolking (1950: 2,5 miljard; 2000: 6,1 miljard; 2050: 9,4 miljard), een stijgend huishoudelijk watergebruik per hoofd van de bevolking en de uitbreiding van industrie en landbouw. Vooral de uitbreiding van de geïrrigeerde landbouw (1900: 47 miljoen hectare; 1950: 101 miljoen; 2000: 264 miljoen) kost veel water. Voor de productie van één ton graan is minimaal duizend en soms wel vijfduizend ton water nodig.
De bevolkingsgroei is een cruciale factor in de toenemende waterschaarste. Dezelfde hoeveelheid water moet immers over steeds meer mensen worden verdeeld. Zo was er voor de 21 miljoen Egyptenaren in 1950 nog 2.661 kubieke meter water per persoon aanwezig. In 1995 hadden 62 miljoen Egyptenaren nog maar 936 kubieke meter en in 2025 zullen 95 miljoen inwoners van Egypte nog maar 607 kubieke meter water tot hun beschikking hebben.
In veel landen daalt de beschikbaarheid per hoofd dramatisch. Bij minder dan 1.000 kubieke meter is er sprake van chronische schaarste, bij minder dan 500 kubieke meter: absolute schaarste. In 1995 vielen 18 landen met 116 miljoen inwoners in deze laatste categorie, in 2050 zullen dat er 39 met in totaal 1,9 miljard inwoners zijn. Tegen die tijd zullen 4 miljard mensen last hebben van chronische waterschaarste. Dat de schaarste toeneemt, blijkt ook uit het feit dat rivieren steeds minder water naar de zee brengen en soms de zee zelfs niet eens bereiken, terwijl de grondwaterspiegels in veel gebieden dramatisch dalen.
PROBLEEM 3: VERVUILING
CRISIS 1: DRINKWATER
Vooral in de metropolen verslechtert de situatie. De armen zijn er aangewezen op waterverkopers. Ze moeten vaak vijftig tot honderd keer zoveel voor drinkwater betalen als de rijkeren die op de waterleiding zijn aangesloten. Overheden en particuliere organisaties kunnen de groei niet bijhouden met de aanleg van waterleidingen, rioleringen en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Er zijn vele honderden miljarden dollars nodig om iedere wereldburger van drinkwater en sanitair te voorzien.
CRISIS 2: IRRIGATIE
Een ander groot probleem is verder het gebrek aan irrigatiewater. De benodigde hoeveelheden zijn enorm (als vuistregel 1.000 liter per kilo voedsel), het water moet van steeds verder worden aangevoerd of dieper worden opgepompt en er moeten controversiële stuwdammen voor worden aangelegd. Bovendien kunnen boeren niet opboksen tegen de snelgroeiende en veel koopkrachtigere vraag naar water vanuit steden en industrieën. Ten slotte gaat de intensieve geïrrigeerde landbouw gepaard met waterverontreiniging door meststoffen en landbouwchemicaliën.
CRISIS 3: ECOSYSTEMEN
Voor de wetlands zouden basishoeveelheden water gereserveerd moeten worden, maar als zwakke partij delft de natuur vaak het onderspit.
CONCLUSIE
Alomvattende kaders voor het maken van afwegingen ontbreken. Daarom omarmen de Wereldwatercommissie en de Wereldwaterraad op het Tweede Wereld Water Forum in Den Haag het concept 'integraal waterbeheer'. Dat is ook de hoeksteen van het Nederlandse waterbeheer en de vorig jaar verschenen Vierde Nota Waterhuishouding. Integraal waterbeheer is een mooi ideaal, maar helaas nog lang geen realiteit.
|
NRC Webpagina's |
Bovenkant pagina |