NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 TELEVISIE
 OMROEPEN
 REVOLUTIE
 TRENDS
 HAAT EN LIEFDE
 ACADEMICI
 REGIONALE OMROEPEN
 GESCHIEDENIS
 TIPS
 NABESTELLEN
 CIJFERS EN GRAFIEKEN
 LINKS

Tips voor kopers

Wie dagelijks uren vermaak of informatie zoekt via de beeldbuis doet er wijs aan de aankoop van een televisie goed voor te bereiden. Een aantal tips:

Kosten
Wees niet te zuinig, koop een groot beeld. Wie een flinke tv aanschaft voor ruim 2.000 gulden, is per uur kijken twee kwartjes kwijt bij een kijkgemiddelde van twee uur per dag over zes jaar. Het te kiezen formaat hangt wel mede af van de kijkafstand. Voor kleinbehuisden zijn kleinere tv's niet zo gek.

Beeldinstelling
Een koper moet zich niet laten misleiden door de verschillen in beeldkwaliteit van de televisies die in de winkel staan. De tv's op de schappen zijn allemaal aangesloten op één aanvoer. Een 'fabrieksinstelling' bestaat niet. Contrast, kleurwarmte en helderheid zijn ingeregeld door de verkoper. Een beter contrast of een 'warmer' beeld is niet altijd aan het merk te danken. Wanneer een winkelier een goedkope partij op de kop heeft getikt, zullen zijn verkopers die toestellen aanprijzen. Vraag om de afstandsbediening en laat het menu voor de beeldinstelling uitleggen. Regel contrast en dergelijke en vergelijk de beeldbuizen met elkaar.

Scherm
Een 100 Hz-tv geeft een rustiger, mooier beeld. Naast 'gewone' tv's vallen deze buizen in de winkel meteen op. Maar achter de aanduiding 100 Hz gaan verschillende kwaliteitsniveaus schuil. Goedkopere versies zijn trager in het overbrengen van snelle bewegingen op het scherm. Belangrijk is de bolling van het scherm. Ronder betekent meer vertekening van het beeld. De cilindervorm van sommige buizen vertekent minder. Maar grotere formaten cilindervormigen zijn moeilijker af te stellen. In de hoeken treedt vertekening op. Bekijk daarvoor het testbeeld in de winkel. Beoordeel de spiegeling van de glasplaat. Bol betekent 'belabberd'. Zet de tv even uit. Hoe donkerder de buis, hoe meer contrast mogelijk is. Donkere buizen verbruiken wel meer energie.

Afstandsbediening
De afstandbediening moet eenvoudig zijn: alleen de basisfuncties, met grote knoppen. Hoe meer knopjes, hoe meer je er verkeerd kunt indrukken. Sommige fabrikanten leveren een soort zap-revolver. Handig voor oudere generaties, want daarmee is een menu met grote letters op het scherm te toveren. Zappers willen met hun afstandsbediening graag door de zenders 'mitrailleren'. Zwarte tussenbeelden zijn daarbij een doorn in het oog. Koop daarom een tv die bij het overschakelen van zender naar zender direct verspringt.

Breedbeeld
Van breedbeeld-tv's zijn de prijzen flink gedaald. Er zijn echter nog nauwelijks breedbeeld-uitzendingen. De commerciële zenders zijn niet geïnteresseerd. Ook van 'Hilversum' zijn bijna alle uitzendingen nog in het traditionele formaat (3 hoog : 4 breed). Maar op den duur komen er meer uitzendingen in breedbeeld. Een breedbeeldscherm heeft een verhouding 6:9.

Platte schermen
De eerste platte schermen met een beelddiagonaal van één meter kosten nu ruim 20.000 gulden, de volgende generatie (diagonaal 1,25 meter) gaat in Japan voor een halve ton over de toonbank. Ze verbruiken zeer veel stroom. De koper moet zich vooraf realiseren waar hij het scherm laat. Waar hang je een schilderij-tv? Denk aan de hoogte, en voorkom een stijve nek. De prijzen van platte beeldschermen zullen zakken, maar voor de eeuwwisseling zijn ze waarschijnlijk niet onder de 7.000 gulden te koop.

Garantie
Garantie is een kwestie van gemoedsrust. De tv's van topmerken zijn zeer robuust. De glazen buis is bijna onverwoestbaar. Problemen met software of elektronica dienen zich meestal binnen de normale garantietermijn aan.

NRC Webpagina's
13 november 1997

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) NOVEMBER 1997