Profiel - Kaukasus
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

KAUKASUS
LABYRINT
NOORD
ZUID
ARMENIË
ALFABETTEN
BEROEMDHEDEN
GEORGIË
TALEN
TSJETSJENIË
AZERBAJDZJAN
OLIE EN GAS
NARTEN EPOS
BOEKENOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

Andre Agassi (1970). Amerikaanse tennisser van Armeense origine. Geboren in Las Vegas, Verenigde Staten. Vader Emmanual Agassi, een ArmeniŽr die in Iran woonde, emigreerde naar de Verenigde Staten om daar een gezin te stichten. Agassi tennist van jongs af aan onder de strenge leiding van zijn vader. Hij heeft verscheidene grote toernooien als Wimbledon en Roland Garros gewonnen.
Charles Aznavour, oorspronkelijk Aznavourian (1924). Frans chansonnier van Armeense afkomst. Geboren in Parijs. Vader was een ArmeniŽr, moeder een FranÁaise. Schreef in zijn beginjaren vooral chansons, die hij pas in de jaren vijftig zelf ging vertolken. Werd beroemd met liedjes als For me...Formidable en Je hais les dimanches en schitterde bovendien als verlopen barpianst in Tirez sur le pianiste, een film doorspekt met inside-verwijzingen naar Azerbajdzjan.
George Balanchine (1904-1983). Amerikaan van Georgische afkomst. Oorspronkelijke naam: Georgi Balantsjivadze. Een van de invloedrijkste choreografen in de hedendaagse danskunst. Gebruikte voor eenvijfde van al zijn balletten de muziek van componist Igor Strawinsky met wie hij veel samenwerkte. Het was een van de beroemdste samenwerkingen tussen een choreograaf en een componist.
Cher (1947). Amerikaanse zangeres en actrice van Armeense origine. Werd geboren als Cherilyn Sarkissian, maar nam de artiestennaan Cher aan. Vormde in de jaren zeventig, samen met haar echtgenoot, het duo Sonny en Cher, en werd bekend met I've got you babe. Ging daarna door als solo-artieste en maakte hits als If I could turn back time en het recente Believe. Speelde in films als Witches of eastwick en Mermaids.
Aram Iljitsj Chatsjatoerian (1903-1978). Geboren in Tbilisi, GeorgiŽ, maar van Armeense afkomst. Russisch-Armeense componist. Trad in de Sovjet-Unie, maar ook daarbuiten, op als dirigent van zijn eigen werk. Iljitsj Chatsjatoerian schreef toegankelijke negentiende-eeuws georiŽnteerde muziek die werd beÔnvloed door de Armeense muzikale folklore. Zijn bekendste stuk is de Sabeldans uit het ballet 'Gajaneh'.
Valery Gergjev (1953). Chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en chef van de befaamde Kirov Opera in St. Petersburg. Geboren in Moskou, maar opgegroeid in OssetiŽ, alwaar hij onlangs in het huwelijk trad met de 19-jarige Natalja Dzebisova. Bij het huwelijk waren verscheidene Kaukasische prominenten aanwezig, onder wie de president van Noord-OssetiŽ, Aleksandr Dzasochov.
John Shalikashvili (1936). Geboren in Warschau, Polen, maar uit Georgische ouders. Werd in 1993 stafchef in het leger onder de eerste regering Clinton. Speelde een belangrijke rol tijdens de oorlog in JoegoslaviŽ en had een nog strengere visie op de remedies voor de oorlog dan zijn voorganger Colin Powell. Zo pleitte hij al in 1997 voor de arrestatie van Karadzic en andere vermeende oorlogsmisdadigers. Shalikashvili heeft zijn functies in het leger inmiddels neergelegd.
Gary Kimovitsj Kasparov (1963). Geboren in Baku, Azerbajdzjan. Russisch schaakgrootmeester. Tot zijn twaalfde droeg hij de naam van zijn vader, Weinstein. Daarna koos hij voor de Russische versie van de naam van zijn moeder (Kasparjan). In 1980 werd Kasparov wereldkampioen van de junioren en grootmeester. De Azeri wordt beschouwd als de belangrijkste schaker van onze tijd.
Jozef Stalin, geboren Josif Dzjoegasjvili (1879-1953). Berucht staatsman. Werd in Gori (GeorgiŽ) geboren. Werd door Lenin gewaardeerd om zijn praktische kennis van niet-Russische volkeren. Zette zich aanvankelijk in voor de politieke bewustwording van arbeiders in TranskaukasiŽ. Eenmaal aan de macht, voerde hij een waar schrikbewind in de Sovjet-Unie. Volgens officiŽle verklaringen stierf Stalin in 1953 aan een hersenbloeding.

NRC Webpagina's
16 DECEMBER 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1999