NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 




Overzicht eerdere
afleveringen


 GEMEENTERAAD
 BURGEMEESTERS-ENQUÊTE
 GEZOCHT: KANDIDATEN
 KANDIDATEN
 RAADSLEDEN EN WETHOUDERS
 WETHOUDERS
 EX-WETHOUDERS
 BEVOEGDHEDEN
 LOKALE PARTIJEN
 EXTREEM RECHTS
 TEGENPARTIJEN
 LIJSTDUWERS
 BOEKEN
 GRAFIEKEN


Extreem-rechts
De extreem-rechtse partijen doen in veel minder plaatsen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen dan vier jaar geleden. In de meeste gevallen kregen de partijen onvoldoende ondersteunende handtekeningen van inwoners bij elkaar, die nodig zijn om als lijst aan de verkiezingen te mogen deelnemen. De oorzaak is dat de ondertekenaars met ingang van deze verkiezingen sneller het risico lopen bekend te raken. Zij moeten zich komen legitimeren op het stadhuis. Bovendien liggen de handtekeningenlijsten daar ter inzage.

CD
De Centrum-democraten doen in twintig gemeenten mee. In 1994 waren dat er nog 45. Volgens de partij heeft dit te maken met een tekort aan geschikte kandidaten.

Veel zetels die in 1994 zijn behaald (in totaal 77) gingen verloren omdat raadsleden zijn overgestapt naar een andere partij of zich hebben afgesplitst. Ook kwam het voor dat behaalde zetels leeg bleven omdat een kandidaat slechts als vriendendienst op de lijst stond of in verscheidene gemeenten bleek te hebben meegedaan. Waar CD-leden wel tot de gemeenteraad toetraden, bleef de zetel in veel gemeenten een groot deel van de tijd leeg. Raadslid Graman van Amsterdam werd tot zes jaar veroordeeld wegens brandstichting en verboden wapenbezit en moest verstek laten gaan. Maar er was niet altijd sprake van 'overmacht'. CD-raadsleden zijn veelvuldig afwezig tijdens vergaderingen en debatten. In Almere kwam de commissie voor algemene zaken zelfs met het voorstel de twee Centrum-democraten uit te sluiten van financiële regelingen, zolang zij vergaderingen bleven missen. Een dergelijke maatregel bleek wettelijk niet toegestaan.

CP'86
CP'86 was na de gemeenteraadsverkiezingen in 1994 vertegenwoordigd in zeventien gemeenten. Dit jaar probeert de partij het slechts in vier gemeenten: Rotterdam, Den Haag, Vlaardingen en Leeuwarden. Een aantal incidenten heeft de partij de naam bezorgd van een gewelddadige club met mafiapraktijken. Mede hierdoor heeft de partij in zo weinig gemeenten voldoende handtekeningen verzameld.

Overige Behalve de grotere extreem-rechtse partijen doen dit jaar mee: Volksnationalisten Nederland (VNN), een afsplitsing van CP'86. De partij staat op de verkiezingslijsten van Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Lelystad en Zwijndrecht. Het Nederlands Blok doet mee in Utrecht. De partij probeerde tevergeefs voldoende handtekeningen te verzamelen om een kandidatenlijst te mogen inleveren in Leeuwarden en Ede. De Lijst-Glimmerveen neemt deel in Den Haag en Arnhem.

NRC Webpagina's
19 februari 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 1998