U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


BRIDGE

GOED IN HET NAKAARTEN

DE BOLLE MAN

OLYMPIADE

TOPSPORT

VALS SPELEN

INKOMSTEN

COMPUTERS

INTERNET

BRIDGE MUSEUM

SPELERS

GEEN LANGE ROK


Foto Jorgen Krielen

Bep Vriend (54)
Functie: speler voor het vrouwenteam
Beste resultaat: wereldkampioen viertallen in 2000

,,Ik speel ruim een kwart eeuw voor het Nederlandse vrouwenteam en in al die jaren is er veel veranderd. In de begintijd speelden vrouwen nog in een lange rok, nu dragen ze T-shirts en spijkerbroeken. Ook de gemiddelde leeftijd van topbridgers is sterk gedaald. Werd het vrouwenteam die eerste jaren nog vrijwel uitsluitend bevolkt door gesettelde dames, nu spelen er ook twintigers en dertigers mee. Het is losser geworden, minder provisorisch ook. Laatst heb ik tijdens een demonstratie de verrichtingen van mijn partner gevolgd via een videocamera. Zoiets was twintig jaar geleden volstrekt ondenkbaar.

,,‘Ik heb nú toch een leuk spelletje ontdekt', riep mijn studerende neef begin jaren zestig – ik was nog een adolescent – toen hij mij een keer thuis opzocht. Tot die tijd speelden wij vooral klaverjassen en hartenjagen, maar daar kwam verandering in na zijn nieuwste vondst: bridge.

Eenmaal zelf student, sloot ik mij aan bij een studentenbridgeclub. Van het een kwam het ander, en na een paar jaar zat ik in de selectieprocedure voor het Nederlands team. Mijn toenmalige bridgepartner en ik eindigden bovenin en vlogen binnen een mum van tijd naar Israel voor een kampioenschap.

,,We hebben een jaar of tien samengespeeld. Daarna werd zij zwanger en zijn wij uit elkaar gegaan. Ook mijn volgende bridgepartner, Carla Arnolds, koos na verloop van tijd voor het moederschap – ze heeft vier kinderen. Ik heb zelf geen kinderen, zou ook niet weten hoe het een met het ander te combineren. Zowel mijn leven, als dat van mijn man – hij is ook topbridger - staat grotendeels in het leven van de bridgesport. We zijn vaak hele weekeinden weg, samen of apart van elkaar. Overigens zie je vaak dat bridgers onderling trouwen. Al mijn vrouwelijke teamleden zijn getrouwd met een bridgefanaat.

,,Mijn mooiste bridge-ervaring is zonder twijfel het Wereldkampioenschap in Bermuda, eerder dit jaar. Niet alleen de prestatie – we wonnen het kampioenschap met een halve imp – maar ook de gebeurtenissen naderhand. Het feestelijke onthaal op Schiphol, de huldiging, het geweldige feest. ‘Dit overkomt niet iedereen', dacht ik. ‘Hier doe ik het voor.'''


DANIELLE PINEDO

NRC Webpagina's
24 augustus 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad