U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


BRIDGE

GOED IN HET NAKAARTEN

DE BOLLE MAN

OLYMPIADE

TOPSPORT

VALS SPELEN

INKOMSTEN

COMPUTERS

INTERNET

BRIDGE MUSEUM

SPELERS

Bieden via de babbelbox

Internet stelt fanatieke bridgers in staat 24 uur per dag te bridgen. Met spelers die desnoods over vier continenten zijn verspreid.

Menno Steketee

Iedere geraadpleegde speler zegt het: Internet en bridge vormen een veel belovende combinatie. Het Net is in de eerste plaats natuurlijk een reusachtig naslagwerk, een soort bibliotheek waarvan het personeel meedenkt. Informatie over bepaalde spelproblemen is opvraagbaar bij gespecialiseerde discussiegroepen, de achtergronden van bepaalde biedsystemen zijn zó na te gaan en ook tussenstanden van wedstrijden waar ook ter wereld liggen slechts enkele muisklikken verwijderd.

Ook op publicitair gebied biedt het Net - alweer een unaniem standpunt van de ondervraagden - de bridge-sport grote meerwaarde. Tot nog toe was het namelijk niet goed mogelijk om bridge-wedstrijden fatsoenlijk in een boeiend, kijkcijfers opdrijvend televisie-programma te presenteren. Fysieke sporten, zoals voetbal en roeien, maar ook andere sporten die in het natuurlijke bridge-biotoop worden gehouden, zoals biljart en darten, kunnen betrekkelijk eenvoudig spannend in beeld worden gebracht.

Zo niet bridge, want de cameravoering en het spelverloop zijn haast onverenigbaar: je zou haast voor iedere gelegde kaart een aparte cameraman nodig hebben. Wanneer iedere bridger speelt met een gedigitaliseerde ‘hand' kaarten op een beeldscherm voor zijn neus, dan kan in beginsel iedereen op z'n eigen beeldscherm thuis meekijken.

Het opslaan van informatie en het gadeslaan van andermans spel is echter maar één van de mogelijkheden die Internet biedt. Verschillende computerprogrammeurs-schuine-streep-bridgers hebben de potentie van het Net onderkend om zélf te bridgen, met spelers die desnoods een continent verderop achter hun computer zitten. De techniek hiervoor verschilt niet veel van die welke een babbelbox draaiende houdt. Online bridgen is niks anders dan chatten, maar dan met een uitgekiend en aangepast protocol. Intussen zijn er op het Internet ongeveer een dozijn online bridge-sites te vinden.

Een paar voorbeelden. Eén van de grootste is OKBridge, www.okbridge.com met intussen 19.000 leden. OKbridge begon, volgens de intro op de site, zo'n tien jaar geleden toen de Amerikaanse oprichter, ene Matt Clegg, een tijdje in Finland zat en toch met zijn partner in de ‘States' wilde blijven bridgen. Een programma was zó geschreven. Eén en één is twee, dacht Clegg al snel, en breidde het program uit zodat een oneindig aantal mensen aan virtuele tafels kon aanschuiven. Een computer genereert de spelletjes.

Hieronder volgt een summiere uitleg over hoe online op deze site kan worden gebridged. Aanmelden is simpel: een naam en een wachtwoord zijn zó aangemaakt, waarna het ‘speelscherm' valt te openen. Zo'n scherm ziet er in eerste instantie door alle weergegeven ‘windows' niet zo simpel uit, maar dat valt na wat proberen best mee. Aan de linkerzijde van het scherm zijn een aantal bezette, of deels bezette, tafels te zien waaraan wordt, of kan worden gespeeld op hetzelfde niveau als door de aspirant-speler tijdens de aanmeldprocedure is opgegeven.

Wie eerst gewoon wil meekijken met een gepresenteerde tafel kan ‘show all hands' aanklikken. De ‘handen' van alle vier de spelers komen dan open te liggen. Communicatie met de spelers via de chatbox onderin het scherm is dan niet meer toegestaan. Overtreding van deze regel is eenvoudig na te gaan doordat de spelers inzicht hebben in de chatbox. Bij herhaalde overtreding of klieren - door bijvoorbeeld voortdurend halverwege weg te lopen - kan het ‘management' de toegang tot OKbridge ontzeggen.

Soepel cyber-bridge vergt zonder twijfel urenlange training. Wie wil aanschuiven zegt eerst ,,hallo'' in de chatbox en vraagt of hij of zij mág aanschuiven. Dat laatste is, behalve beleefd, ook een reële vraag, aangezien de tafel wellicht op een speler zit te wachten die - een continent verderop - even naar het toilet is - daarop heeft Internet nog geen antwoord gevonden. Klik daarna op de knop ‘empty seat.' Wanneer vier spelers aan tafel zitten, deelt de computer de kaarten.

Bieden gaat door met de muis het gewenste bod aan te klikken. Nadat iedereen heeft gepast, kan het spelen beginnen. Ook de gewenste speelkaarten kunnen met de muis worden geselecteerd. En dat geldt eigenlijk voor alle handelingen die bij het niet-virtuele bridge ook mogelijk zijn. Oefening baart kunst.

Er bestaat sinds kort ook een Nederlandse, Nederlandstalige site, Stepbridge geheten, waarop kosteloos in een visueel aantrekkelijke omgeving valt te spelen. De grafische presentatie van Stepbridge is vergelijkbaar met die van OKbridge: overzichtelijk, maar het vergt enig geduld voor de speler er helemaal thuis is. Doordat Stepbridge - zie het betreffende web-adres in het onderstaande kader - nog maar anderhalve maand bestaat, zijn er nog niet zo veel spelers aangemeld. Daarom zijn de spelsessies op de woensdag- en zondagavond geconcentreerd.

De voordelen van online bridge liggen voor de hand. De noodzaak om samen te scholen in rokerige zaaltjes vervalt bijvoorbeeld en een vaste partner mag best aan de andere kant van de wereld wonen. Maar er is nog een laatste groot voordeel van online bridge. Wanneer tegenspelers slimmer zijn dan vermoed of, erger nog, wanneer de partner blundert, hoeft bridge niet meer het spreekwoordelijke silent game te zijn. Raas en tier gerust tegen het beeldscherm. Er is niemand die het horen kan.

NRC Webpagina's
24 augustus 2000

WEBSITES
1)
www.bridge.nl
van de Nederlandse Bridge Bond bevat een hele reeks links naar andere interessante sites van buitenlandse bridgebonden, bridgebladen, wedstrijdnieuws enzovoorts.

2)
www.bridgeolympiad.com
is de officiële site van de bridge-olympiade.

3)
www.bridgewebnl.com
is een Nederlandse verzamelsite waarop werkelijk alles is te vinden dat met bridge heeft te maken. Internationaal nieuws, regionale nieuwtjes, boeken en tijdschriften zijn eenvoudig op te slaan, en er is zelfs een persoonlijk postvak aan te maken.

4)
www.bridgeplaza.com
is een internationale verzamelsite in diversiteit vergelijkbaar met (3)

Sites voor online bridge:

1)
www.okbridge.com
is de oudste site voor online bridge. De site heeft 19.000 leden en is niet gratis, maar biedt wel een gratis proefperiode van 30 dagen aan. Een handleiding wordt per ommegaande via e-mail toegezonden.

2)
www.stepbridge.nl
is een relatief nieuwe, met OKbridge te vergelijken, maar kosteloze Nederlandse site waar online kan worden gebridged. Nadere uitleg over de spelregels volgt na aanmelding direct per e-mail.

3)
www.zone.com
is de ‘gamezone' van microsoft. Gratis en veel bezocht maar doordat de site vooral wordt bezocht door beginnende spelers, is de speldiscipline soms ver te zoeken.

4)
games.yahoo.com
is de ‘gamezone' van Yahoo! Voor- en nadelen zijn vergelijkbaar met die van de ‘zone' microsoft.

5)
www.math.auc.dk
is een verzamelsite waarop wordt verwezen naar allerlei sites voor online bridge.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad