U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Onthullingen schaden Haider en de FPÖ


De FPÖ is in de problemen gekomen door bekentenissen van een politieman, die zegt dat de partij de politie gebruikt om informatie te vergaren over tegenstanders.

Door onze correspondent KARIN JUSEK

WENEN, 19 OKT. De Oostenrijkse politieman Josef Kleindienst heeft in een onlangs verschenen boek onthuld dat de FPÖ politiemensen ertoe heeft aangezet via de politiecomputer geheime informatie over tegenstanders van de partij te verzamelen. Kleindienst behoorde tot de oprichters van de FPÖ-vakbond AUF, die vooral onder de politie veel aanhang heeft. In zijn boek Ich gestehe (Ik beken) stelt hij misstanden bij de politie aan de kaak, waaronder het gebruik van buitensporig geweld. Maar het meeste opzien baarde de onthulling over diefstal van informatie. Kleindienst bekende ook zelf informatie gestolen en aan de FPÖ doorgegeven te hebben.

Kleindiensts beweringen worden door de Oostenrijkse media zeer serieus genomen. Vooral nadat FPÖ-vice-kanselier Susanne Riess-Passer verklaarde, dat haar partij de man niet voor de rechter zal dagen. De FPÖ, die critici voortdurend belaagt met aanklachten wegens smaad, is kennelijk erg bang voor Kleindiensts bewijzen, concludeerden de kranten.

De minister van Binnenlandse Zaken, de conservatief Ernst Strasser, heeft intussen een onderzoekscommissie ingesteld die de zaak moet onderzoeken. Er zijn al bankrekeningen gevonden die vermoedelijk zijn gebruikt om de agenten te betalen. Kleindienst beweert zelf nooit geld aangenomen te hebben, maar zegt dat collega's tot 10.000 gulden per maand hebben bijverdiend.

Uit een computeruitdraai is gebleken dat over 157 mensen die bekend staan als tegenstander van de FPÖ - onder wie kunstenaars, sociaal- democratische en Groene politici, journalisten en leiders van de katholieke Caritas - informatie "op hoogst ongebruikelijke manier" was aangevraagd. De computer geeft aan wanneer en onder welk wachtwoord de aanvraag is ingediend en welke gegevens zijn opgevraagd. Daardoor zijn nu zeven agenten gevonden die ervan verdacht worden deze informatie voor "derden" te hebben verzameld. Ze zouden werken in Wenen en Klagenfurt, de hoofdstad van Karinthië waar Haider gouverneur is.

Inmiddels circuleren ook namen van FPÖ-politici die de opdrachten verstrekt zouden hebben. Het zijn Gernot Rumpold, die al geruime tijd bekendstaat als 'Haiders man voor vuile karweitjes', Haiders persoonlijke voorlichter Karl-Heinz Petritz en Horst Binder, hoofd van de Haiders lijfwacht.

Onmiddellijk na Kleindiensts onthullingen verklaarde Haider "die man helemaal niet te kennen". Maar kranten en weekbladen hebben nu een hele reeks foto's gepubliceerd waarop beide mannen te zien zijn, lachend en druk met elkaar in gesprek. Ook een oude uitspraak van Haider ("Ik kan altijd aan elke informatie komen die ik nodig heb") wordt nu veelvuldig geciteerd.

Herbert Lackner van het weekblad profil is verbaasd over zijn eigen houding. Waarom had hij zich nooit eerder afgevraagd hoe FPÖ- politici aan geheime informatie kwamen; ze maakten daar immers vrijmoedig gebruik van? Maar Lackner is niet de enige die nergens van opkeek. De FPÖ maakte als oppositiepartij ook in het parlement vaak gebruik van geheime informatie zonder dat de toenmalige regeringspartijen SPÖ en ÖVP op het idee kwamen een onderzoek naar de herkomst ervan in te stellen.

De media betwijfelen of het onderzoek dat nu is gelast veel zal opleveren. Ze vrezen dat de zaak in de doofpot gaat, omdat de regeringscoalitie onder zware druk komt te staan als het onderzoek aantoont dat de diefstal van informatie geschiedde in opdracht van de FPÖ. Kleindienst, die in alle media uitgebreid aan het woord komt, is door de politie nog niet gehoord.

NRC Webpagina's
19 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad