U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Valse 'site' FPÖ lijkt heel echt

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 FEBR. "Meningen die hier worden weergegeven zouden beschouwd kunnen worden als 'politiek incorrect'. Als u niet in vrije meningsuiting gelooft en antiracistisch bent, ga dan niet verder." De waarschuwing is te vinden op de website van de Ku Klux Klan, die weer te bereiken is via de site van de FPÖ. Althans zo lijkt het op het eerste gezicht.

Het is even schrikken van de verwijzing naar 'de kruisridders van deze tijd'. Ook de link naar het Stormfront, dat het motto hanteert 'white pride world wide', en een webpagina met nationaal-socialistische symbolen liegen er niet om. Deze laatste wordt 'Beelden voor onze jeugd' genoemd.

Zo dom kan de FPÖ toch niet zijn? Haar leider Jörg Haider heeft, voorzichtig, afstand genomen van eerdere pro-nazi uitspraken en doet er nu alles aan om voor keurig door te gaan. Als de Ku Klux Klan en het Stormfront al vrienden van de FPÖ zijn, dan is dit niet het moment om dat te laten weten. Het blijkt dan ook niet om de officiële website van de Freiheitlichen te gaan, maar om een nep-site. Het verraderlijke is, dat de site integraal is gekopieerd van de echte FPÖ-site, alleen het adres is een fractie anders. Niet www.fpoe.at, zoals het officiële internetadres luidt, maar www.fpo.at. Beide zijn niet van elkaar te onderscheiden, behalve waar het de blaue links betreft. Daar worden de deelstaten, met uitzondering van Karinthië waar partijleider Jörg Haider gouverneur is, vervangen door een hoofdstukje 'Und morgen die ganze Welt'.

NRC Webpagina's
3 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad