U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 KUNSTENAARS OP INTERNET
 TRIPLEX
 MATHILDE
 SNIPPERS

Snippers

Ook JoDi, een duo dat wordt gevormd door de kunstenaars Joan Heemskerk en Dirk Paesmans, brengt met zelfgeschreven soft-ware menig Internetgebruiker in verwarring. Als de bezoeker via zijn computer op de JoDi-site terecht komt, wordt hij verrast door prachtige plaatjes, die doen denken aan de binnenkant van een opengeschroefd apparaat. Waar je ook met je muis op klikt, het beeldscherm begint te trillen en flikkeren: letters lichten op, snippers van programmeertalen, waarschuwingsborden, bommen, foutmeldingen en stukken uit e-mailberichten verschijnen en verdwijnen. Uit het binnenste van de machine stijgen angstaanjagende geluiden op: de computer lijkt volkomen ontregeld.

jodi

JoDi's chaos.

JoDi is nu te zien op de website van Documenta X in Kassel. JoDi's website wordt bizar en zelfs anti-communicatief genoemd, maar toch ligt het meer voor de hand om hun werkwijze te interpreteren als serieus commentaar op de internetcultuur. Steeds meer bedrijven zetten klakkeloos hun reclamefolders op internet zonder enige belangstelling voor de structuur en geschiedenis van het medium. Het werk van de JoDi's schept een eigen (schijnbaar) ontregelde machinale wereld. Wat verf is voor een schilder, zijn grafische web-cliché's (de ikoontjes waarop kan worden geklikt) voor JoDi. De bezoeker raakt in paniek: 'Is mijn computer kapot, ben ik nu alles kwijt? Heb ik een of ander virus te pakken dat mijn programma ontregelt?'

Ine PoppeTriple X vindt plaats op het terrein van de Westergasfabriek te Amsterdam van 27 augustus tot 7 september (www.triplex.nl).

Franz Feigl: www.desk.org/fff

MuPe: www.desk.nl/~mupe/test/amaze en www.desk.org/mupe

JoDi: www.jodi.org en www.documenta.de/jodi/100

NRC Webpagina's
5 september 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) SEPTEMBER 1997