S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de negenentwintigste aflevering.

Reacties, suggesties, vragen...
Heeft u opmerkingen? Kritiek? Complimentjes? Wie wil reageren op deze rubriek kan dit doen door een e-mail te sturen naar ny-reakties@vanbergeijk.com. De redactie selecteert en behoudt zich het recht voor bijdragen te redigeren.

De krant San Jose Mercury News meldde deze week dat een kwart van het hogere management van de toonaangevende Silicon Valley bedrijven bestaat uit immigranten uit India en China. De conclusie van het verhaal was dat The American Dream nog steeds levend is. Eerder deze week berichtte dezelfde krant dat bedrijven in Silicon Valley immigranten uit India hongerloontjes betalen om thuis electronische onderdelen in elkaar te zetten en dat de overheid een onderzoek is begonnen naar deze praktijken.

eBay
eBay
Sinds vrijdag wordt op de Internetveiling eBay ‘waarheid’ te koop aangeboden. Uit de omschrijving: ,,U biedt op waarheid. Dat is alles. Slechts waarheid. Het produkt wordt verkocht zonder garanties. Geen verzendkosten en beslist geen restitutie. U kunt zoveel waarheid kopen als u wilt. De winnaar van de veiling ontvangt waarheid per e-mail."

Dit zijn enkele min of meer willekeurige indrukken over Internet in Amerika die ik de afgelopen week heb opgedaan. Wat valt hier uit op de te maken? Internet is een wezenlijk, en niet meer weg te denken, onderdeel van de Amerikaanse samenleving geworden. Internet is ook een aardige afspiegeling van de Amerikaanse maatschappij geworden: de Internet industrie geeft mensen nieuwe kansen, maakt mensen rijk en buit mensen uit. Het is een open deur, maar Internet heeft werkelijk de manier waarop mensen met elkaar communiceren veranderd. Iemand zonder e-mail is in het New York van 1999 bijna net zo vreemd als iemand zonder telefoon. Maar naast de euforie over de mogelijkheden van het nieuwe medium, bemerk ik ook steeds meer weerstand, met name bij de economische onderlaag van de bevolking. Mensen voelen zich machteloos tegenover Bill Gates en de zijnen, worden gefrustreerd over de veranderende wijzen van communicatie. Maar misschien is de enige verstandige conclusie dat de waarheid over en op Internet niet bestaat. Behalve natuurlijk als je 565 dollar (de stand van de ‘waarheid’ veiling op eBay vandaag) te besteden hebt.

Dit was de laatste E-mail uit New York. Als alles naar wens verloopt, ga ik me vanaf deze week voor een paar maanden aan het vaderschap wijden. Dank voor uw reakties van het afgelopen jaar.


Jeroen van Bergeijk (jeroen@vanbergeijk.com)

www.vanbergeijk.com


Terug naar het begin



NRC Webpagina's
5 juli 1999

Archief


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)