S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de twintigste aflevering.

Computerprogrammeur en taxichauffeur

Da Silva is een taxi veteraan. Al 18 jaar draait hij dagelijks diensten van 12 uur. Achter het stuur van zijn taxi heeft hij het allemaal zien gebeuren: verkeersongelukken, moorden, berovingen. Maar vanzelfsprekend heeft hij ook leuke avonturen beleefd: de intens dankbare passagier wiens portemonnee hij had terugbezorgd, de fooi van 50 dollar en natuurlijk de beroemdheden: Wesley Snipes, Jacky Onassis (twee keer), Ted Kennedy en een stomdronken Frank Sinatra zaten op Da Silva’s achterbank. ,,Je komt uit Holland nietwaar? Ik heb pas nog met de baas van Philips zitten kletsen over mijn website" Op mijn ongelovige blik tovert hij een visitekaartje tevoorschijn van Philips’ senior vice president.


Clever Da Silva

Vorig jaar liet Da Silva zich omscholen tot computerprogrammeur. Maar hoe zeer hij ook door techniek was gefascineerd, hij miste zijn bestaan als taxichauffeur. "Ik ben dol op het rijden in een taxi. Achter een computer zitten is mij te eenzaam, ik wil met mensen kletsen." Dus waarom niet die twee zaken gecombineerd? Het idee voor NY-TAXI.COM was geboren.

En het bleek een gouden inval. In het half uur dat Da Silva mij door New York chauffeert wordt hij gebeld door een radiostation in North Carolina en maakt hij afspraken met een Braziliaanse televisiecrew voor opnamen voor de volgende dag. Zelfs talkshowhost David Letterman heeft de Internet taxi ontdekt en maakt er tijdens zijn dagelijkse praatprogramma grappen over. ,,Waarschijnlijk ben ik volgende week bij Dave te gast’’, meldt Da Silva glimmend van trots. ,,En Conan O’Brien en Rosie O’Donnell hebben ook belangstelling."

NY-TAXI.COM staat overigens nog maar in de kinderschoenen. Da Silva blijkt namelijk een echte Internet entrepreneur. Zijn droom is het om een heuse taxi portal site te bouwen. Spoedig zullen advertenties op de site worden geplaatst en zal hij echte videobeelden aanbieden. Maar ook denkt hij een paar centen te kunnen verdienen door bezoekers van zijn site naar beroemde New Yorkse warenhuizen en restaurants te dirigeren. En tenslotte hoopt hij van NY-TAXI.COM een franchise onderneming te kunnen maken. ,,Ik heb al belangstelling van taxichauffeurs uit Italië, Mexico, Brazilië, Engeland en Frankrijk. Stel je voor dat je Amsterdam, Parijs of Rio de Janeiro door de ogen van een plaatselijke taxichauffeur zou kunnen zien. Dat zou toch prachtig zijn. Ja, ja. Mijn naam is niet voor niks Clever."


Jeroen van Bergeijk (jvb@ziplink.net)

www.vanbergeijk.com

Terug naar het begin

NRC Webpagina's
8 april 1999

Archief

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)