S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de twintigste aflevering.

Date: Wed, 07 Apr 1999 23:01:37 -0400
From: Jeroen van Bergeijk <jvb@ziplink.net>
To: web@nrc.nl
Subject: ‘s Werelds eerste online taxi

Niet de Empire State Building of het Vrijheidsbeeld, maar de gele taxi is de beste toeristische attractie van New York. Niet alleen kun je met een yellow cab de stad prima bezichtigen, een taxiritje is goedkoop, authentiek en altijd opwindend (niet in de laatste plaats vanwege de kamikaze rijstijl van de doorsnee chauffeur). Deze typisch New Yorkse ervaring is sinds deze week voor iedereen voor handen. Dank zij Clever Da Silva, de man achter NY-TAXI.COM, ‘s werelds eerste online taxi.

Clever Da Silva (zijn merkwaardige voornaam ontleent hij aan een legendarische voetballer uit zijn geboorteland Brazilië) pikt me op bij de hoek van Broadway en Prince Street in downtown Manhattan. Ogenschijnlijk ziet zijn Internet taxi er net zo uit als alle andere duizenden taxi’s van New York: een doodgewone, geel gespoten Ford Crown Victoria. Maar als ik eenmaal instap, springt onmiddellijk de wirwar van draden, de laptop computer en natuurlijk de webcamera op het dashboard in het oog. De camera kijkt door de voorruit naar buiten. Elke twee minuten verzendt Da Silva’s computer via een GSM-modem een fotootje naar zijn website. Zodoende kan iedere bezoeker volgen waar in de stad Da Silva zich bevindt. ,,Veel mensen hebben niet het geld om naar New York te komen. Dus ik dacht: waarom breng ik New York niet naar hen", verklaart Da Silva de bedoeling achter zijn website. En aan live beelden van de straten van New York bestaat kennelijk behoefte. De Internet taxi is ongekend populair. In de eerste week van zijn bestaan kreeg NY-TAXI.COM volgens Da Silva meer dan een miljoen hits te verwerken.

Al die belangstelling komt niet alleen door de webcam, maar vooral door zijn uitbundige persoonlijkheid, weet Da Silva, die met zijn zware accent wel iets wegheeft van Roberto Benigni. ,,I am a funny guy", verzekert hij me keer op keer. Wanneer bezoekers van de site zijn in eigen beheer uitgegeven boek bestellen, krijgen ze tevens het nummer van Da Silva’s mobiele telefoon. "Ze kunnen een paar minuten met me praten. Als ze geïnteresseerd zijn in een live beeld van bijvoorbeeld Times Square, dan kan ik daar voor zorgen. Tegen betaling uiteraard. Is dat interactief of niet?"



>>> Lees verder

NRC Webpagina's
8 april 1999

Archief

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)