S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de negentiende aflevering.

Het duurde nog een paar jaar voordat de twee hun buik definitief vol hadden van hun bestaan in de nieuwe media industrie. Met Netslaves hebben ze elke hoop ooit nog een bevredigende baan in de Internet industrie te vinden opgegeven. Baldwin: "Geen enkele CEO zal ons aannemen, als ze lezen wat wij over ze schrijven" Het duo mag dan wel gefrustreerd zijn, ze hebben gelukkig wel gevoel voor humor. De laatste hypes van de Internet industrie worden in hun webzine genadeloos op de hak genomen: Netslaves biedt een management buzzword translator en IPO Voodoo Doll te koop aan en geeft advies in Basic Survival Techniques voor Web Workers. Met gevoel voor dramatiek wordt de tragikomische lotgevallen van menig Internetwerker geschetst: van een helpdesk medewerker die duizend e-mails per dag beantwoordt tot een beruchte spammer die Internetproviders oplicht en nieuwsgroepen onveilig maakt.

Pathfinder
Pathfinder
Maar achter al die meligheid schuilt natuurlijk een serieus probleem: de uitbuiting van werknemers. Een van de grootste problemen daarbij is volgens Lessard en Baldwin de mythe van de aandelenopties. In ruil voor een normaal salaris ontvangen employées opties in hun bedrijf. De idee is dat als jouw onderneming naar de beurs gaat, je die opties kunt verzilveren en in een klap enkele tienduizenden dollars rijker bent. Lessard: "Allemaal oplichterij. De meeste Internet bedrijven halen de beurs nooit en dan zijn die opties dus waardeloos. Opties zijn een zeer krachtig element in de Netslavernij: je hebt het gevoel dat je niet bij een bedrijf weg kunt, omdat je dan je opties verliest. En daar heb je je nu juist al die tijd voor uitgesloofd. Een ander probleem is dat de meeste mensen die in de Internet industrie werken zichzelf zien als vrije jongens die hun eigen lot in handen hebben. Ze willen simpelweg niet erkennen dat ze uitgebuit worden. Het werken in de Internet industrie wordt gezien als een religie. Wij zeggen: Wake up, it's just a job."

Jeroen van Bergeijk

www.vanbergeijk.com


Terug naar het begin

NRC Webpagina's
2 april 1999

Archief

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)