S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de achttiende aflevering.

Het probleem is in Nederland misschien niet zo relevant omdat deze sites allemaal Engelstalig zijn, maar in Amerika worstelen vele ouders met de vraag: Moet je kinderen beschermen tegen deze websites? En zo ja, hoe moet dat dan? De Anti-Defamation League denkt het antwoord te hebben gevonden in Hatefilter ™, een software programma dat de toegang tot hate sites blokkeert. Feitelijk is Hatefilter niet meer dan een aangepaste versie van het filterprogramma Cyberpatrol (dat onder veel meer pornografie tegenhoudt). Als je Hatefilter hebt geïnstalleerd en je probeert bijvoorbeeld Stormfront.org - een van de bekendste neo-nazi sites - te bezoeken, krijg je een waarschuwing te zien waarna je automatisch wordt doorgestuurd naar de site van de Anti-Defamation League.

Maar hoe beslist Hatefilter nu of een bepaalde site moet worden geblokkeerd? Er is simpelweg een lange lijst met webadressen waarvan de Anti-Defamation League vindt dat ze tot hate sites behoren. Als je een site bezoekt die op de lijst staat, wordt de toegang geblokkeerd. Als een hate site niet op de lijst staat, gebeurt er niks. Een bezoekje aan de pagina Nazism and Planned Parenthood bijvoorbeeld, waarin deze Amerikaanse tegenhanger van de NVSH wordt vergeleken met het nationaal-socialisme (terwijl op de achtergrond een kind huilt), kan ongehinderd doorgang vinden. Niet alleen is de lijst dus verre van compleet - dat kan ook niet anders dankzij het voortdurend veranderende karakter van Internet - het is volstrekt onduidelijk wie er wel op de lijst staat. De Anti-Defamation League noch Cyberpatrol doen uitspraken over de samenstelling van de lijst. Bovendien schiet Hatefilter zijn doel voorbij, want verboden sites maken alleen maar nieuwsgierig. Dat alles maakt Hatefilter tot een weinig effectief en weinig betrouwbaar middel in de strijd tegen onverdraagzaamheid.

Het even installeren van een software programmaatje is niet de oplossing. Net zoals het in de echte wereld niet eenvoudig is kinderen te leren dat onverdraagzaamheid verkeerd is, zo geldt dat ook voor Internet. De enige oplossing, lijkt me, is kinderen met onderwijs, feitenmateriaal en argumenten tolerantie bij te brengen. Goede Internetbronnen zijn in Nederland de Anne Frank Stichting en in Amerika het Southern Poverty Law Center.


Jeroen van Bergeijk

www.vanbergeijk.com


Terug naar het begin

NRC Webpagina's
25 maart 1999

Archief

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)