S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de achttiende aflevering.

Waarschuwing: sommige links in deze column leiden naar sites die als beledigend en kwetsend kunnen worden ervaren.

Date: Thu, 25 Mar 1999 00:39:17 -0500
From: Jeroen van Bergeijk <jvb@ziplink.net>
To: web@nrc.nl
Subject: Een filter tegen haat

Vorige week bracht de Amerikaanse afdeling van het Simon Wiesenthal Center een rapport op CD-ROM uit getiteld Digital Hate 2000. Internet is niet beter of slechter dan de rest van de maatschappij en dus vinden we ook op Internet onverdraagzaamheid in allerlei soorten en maten. In het rapport wordt geconcludeerd dat het aantal hate sites - websites waarop haatgevoelens voor niet-gelijken worden uitgedragen - schrikbarend is toegenomen. In 1995 wist het centrum van het bestaan van één hate site, vorig jaar had het er zo’n 700 ontdekt en nu zijn er al 1500.

Cover Digital Hate 2000
Cover van Digital Hate 2000
Een goed voorbeeld van zo’n hate site is de The Nuremberg Files, een anti-abortus site waarop de namen en persoonlijke gegevens van abortusartsen worden vermeld. Vorige maand werden de uitbaters van die site tot 107 miljoen dollar boete veroordeeld omdat de rechter vond dat doktoren met de dood werden bedreigd. De site is momenteel uit de lucht. Naast abortus, zijn homoseksualiteit en diverse vormen van racisme favoriete stokpaardjes van de digitale haatdragenden. Het Simon Wiesenthal Center maakt zich terecht zorgen over de toename van het aantal hate sites. Vroeger las je dit soorten ideeën op de deur van een openbaar toilet, nu kan dankzij Internet een ieder het vanuit zijn huiskamer tot zich nemen.

Het Simon Wiesenthal Center maakt zich met name zorgen over hate sites die zich specifiek op kinderen richten. Deze sites weten hun boodschap soms vrij subtiel verpakken. Op het eerste gezicht lijkt er bij Creativity for Children - onderdeel van de World Church of the Creator - niets aan de hand. Vrolijke kleurtjes, klodderige letters: een typische kinderwebsite. Maar als je begint te lezen blijkt dat we hier te maken hebben met nationaal-socialistisch gedachtengoed. En jeugdige bezoekers van het onschuldig ogende Martin Luther King Jr.: A Historical Examination zullen aanvankelijk wellicht denken dat deze site encyclopedische informatie bevat over de strijder voor mensenrechten. Maar bij nadere bestudering blijkt King al snel voor "een seksueel gedegenereerde, een Amerika-hatende communist en een crimineel" te worden uitgemaakt


>>> Lees verder

NRC Webpagina's
25 maart 1999

Archief

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)