S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de derde aflevering.

Mother ligt middenin het Meatpacking district, een van de laatste industriële delen van Manhattan. Zoals de naam al verraadt, zijn hier vanouds vleesverwerkende bedrijven gevestigd, maar de laatste jaren hebben ook nachtclubs en kroegen hier hun deuren geopend. En niet zo verwonderlijk zijn dat vooral etablissementen die aansluiten bij de groezelige sfeer van deze buurt: om de hoek bij Mother zit de SM gay club The Lure en een paar deuren verderop vind je Hogs & Heifers, een legendarische bikerbar waar honderden bh's boven de tapkast hangen en mannen met stropdassen niet worden bediend. Kortom, een inspirerende omgeving.

(ontwerp: Rob Roth) http://www.echonyc.com/~interjackie/click/
Naast de entree van Mother hangt een groot bord: geen sportschoenen, geen spijkerbroeken, geen trainingspakken en geen gestreepte overhemden. De portier heeft een gasmasker op. Tot mijn verbazing mag ik zonder problemen naar binnen. Daar blijkt al snel waarom: ik ben niet de enige die niet goed raad wist met de strikte dress code. Bijna iedereen is in het zwart. Bij het toilet staat een jongen die zo uit Night of the Living Dead lijkt te zijn weggelopen. Hoe hij het doet is mij een raadsel, maar hij heeft een onveranderlijk starende blik, die je doorgaans alleen in griezelige zombiefilms ziet.

Bij de garderobe hijsen twee meisjes zich giechelend in weinig verhullende rubber pakjes. Tatoeages, hondenriemen en piercings zie je hier in overvloed, maar waar zijn nu de sexy robots, nerds en cyborgs? Oke, op het podium staan een paar verloren computermonitoren (waarop erotische filmpjes worden vertoond) en een barmeisje draagt een truitje met het Windows logo. Maar veel meer digitale invloeden kan ik hier niet ontwaren.

Van een futuristische sfeer is geen sprake, van een jaren tachtig retro-gevoel des te meer: bezoekers hebben zwarte lijntjes onder de ogen, dragen gescheurde t-shirts en dansen enthousiast op The Cure en David Bowie, in een ruimte die notabene de Versailles room heet.

Het zou mij niet verbazen als de bezoekers van Click + Drag nog met MS-DOS werken.


---
jvb@ziplink.net

www.ziplink.net/~jvb



Terug naar begin
NRC Webpagina's
22 OKTOBER 1998


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)