U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

Beurzen zonder probleem van start

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 3 JAN. De financiële wereld lijkt de eeuwwisseling goed te hebben doorstaan. De aandelenhandel op de Amsterdamse effectenbeurs is vanmorgen ongehinderd van start gegaan met een erecord. De pin- en geldautomaten zijn dit weekeinde blijven werken. Buitenlandse betaaltransacties werden ook in de nieuwjaarsnacht zonder problemen verwerkt. De banken hebben alleen 600 winkels, die hun pin-automaat nog niet in orde hadden, vandaag afgesloten van het betaalsysteem.

"Financieel Nederland is millennium-bestendig", concludeerde onder- directeur H. van der Wielen van De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren: "Ook het publiek heeft daarin vertrouwen." Er was bijvoorbeeld geen extra geld opgenomen aan de vooravond van het nieuwe jaar: "De vraag naar bankbiljetten is in de tweede helft van december zelfs afgevlakt. Alleen op 28 december was er een piek." Van der Wielen schat dat de millenium-bestendigheid Nederland 16 miljard gulden heeft gekost.

Nadat vannacht de aandelentransacties van eind vorig jaar waren verwerkt, besloot de Amsterdam Exchanges (AEX) vanmorgen dat de aandelenhandel op het normale tijdstip van 9.00 uur kon aanvangen. De AEX-index, die het jaar 1999 al met een record had afgesloten op 671,41 punten, schoot meteen omhoog naar een nieuw hoogtepunt van 684,85 punten. De AEX, waarmee 370 financiële instellingen zijn verbonden (waarvan 150 online), heeft 6 miljoen euro uitgetrokken voor het 'millennium'. Daarbij zijn 64 miljoen regels in de computers aangepast.

Interpay, de instelling die de betalingen van de banken verzorgt, zag op vrijdag al dat het goed was. "Toen in Australië het nieuwe jaar was begonnen, zagen wij enige minuten na middernacht daar al de eerste transacties worden gedaan, waarschijnlijk door Nederlanders op die plaats", vertelde W. Stolwijk van Interpay. Voor 600 winkeliers - "in alle branches" - is het nieuwe jaar iets minder soepel begonnen. Hun pinautomaten, een fractie van het totaal van 150.000 automaten, zijn vanaf vandaag afgesloten van het bancaire betaalsysteem. "We hebben brieven gestuurd in oktober, november en december met het verzoek hun automaten in orde te maken. Daarop is niet gereageerd", zei Stolwijk.

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2000

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)