U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

Van Boxtel content ondanks kosten


Minister Van Boxtel, verantwoordelijk voor het oplossen van eventuele millenniumproblemen, en millenniumplatform-voorzitter Timmer vinden dat terecht 20 miljard gulden in de bestrijding van millenniumbugs is geïnvesteerd.

Door een onzer redacteuren

DEN HAAG, 3 JAN. Minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) is 'zeer content' over de wijze waarop Nederland het nieuwe millennium is ingegaan. Er heeft zich in de nacht van 31 december op 1 januari geen enkel 'millenniumgerelateerd' probleem voorgedaan. Volgens Ton Annink, directeur-generaal openbare orde en veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het "op het punt van openbare orde een heel saaie jaarwisseling geweest". Van Boxtel, in het kabinet verantwoordelijk voor het op tijd wegwerken van eventuele 'bugs', zei zaterdagmiddag dat zich geen millenniumproblemen hebben voorgedaan. Hij werd geflankeerd door oud-Philips topman Jan Timmer, de voorzitter van het Millennium Platform.

Zowel Van Boxtel en Timmer ontkennen - terugblikkend op de jaarwisseling - dat het millenniumprobleem de afgelopen jaren is overschat. De naar schatting 20 miljard gulden die overheid (2 miljard) en bedrijfsleven (18 miljard) in de bestrijding van het probleem hebben gestoken, zijn volgens hen goed besteed. Timmer: "Alsof we enkele jaren geleden een keus hadden. We wisten niet hoe groot het probleem was. We wisten wel dat we het moesten oplossen en dat hebben we gedaan."

Volgens Van Boxtel vallen niet veel problemen meer te verwachten. "We hebben het spannendste moment gehad." Hij verwachtte voor vandaag nog kleine problemen, als overheid en bedrijfsleven voluit op gang komen. "Ik kan me voorstellen dat er hier en daar in een enkel bedrijf of instelling wellicht een administratief probleempje zal blijken," aldus Van Boxtel. Timmer denkt dat dergelijke problemen de publiciteit niet eens meer zullen halen. Volgens Van Boxtel kan er geen sprake meer zijn van "rampen en levensbedreigende situaties", waarmee eerder rekening werd gehouden. De schrikkeldag 29 februari zal door het op het ministerie van Binnenlandse Zaken gevestigde Nationaal Coördinatie Centrum en het Millennium Platform nog in de gaten worden gehouden.

Niet alleen in Nederland verliep de millenniumwisseling probleemloos. Ook op Aruba en de Nederlandse Antillen was er niets van te merken. "We kunnen dus melden dat de millenniumovergang in het hele koninkrijk vlekkeloos verliep", aldus de bewindsman. Volgens Van Boxtel is de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven bij de bestrijding van het millenniumprobleem "een geweldig succes" geworden. "Dat moeten we nu vasthouden", aldus Van Boxtel. "We hebben ontzettend goed samengewerkt en heel veel kennis opgedaan. Als we die ervaring nu goed onderhouden, kunnen we daar in de toekomst ons voordeel mee doen." De bewindsman kondigde aan de hele voorbereiding nog eens grondig te willen evalueren, zodat zowel de opgedane kennis als de samenwerking met het bedrijfsleven niet verloren gaat.

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2000

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)