U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

Millennium-bug duikt op bij credit cards VS


NEW YORK, 8 JAN. Amerikaanse houders van credit cards lopen de kans meermalen te worden aangeslagen voor dezelfde aankoop, als gevolg van niet-millenniumbestendige software. De credit-cardbedrijven Visa en Mastercard lieten gisteren weten wel te zullen checken op dubbele aanslagen, maar adviseerden hun klanten om zelf ook goed bij te houden of er niet te veel van hun rekening wordt afgeschreven.

Het probleem doet zich voor bij verouderde IC Verify-software van CyberCash, het bedrijf dat programmatuur maakt voor electronische betalingen. CyberCash heeft de detailhandel, die de software gebruikt, vorig jaar gratis een millenniumbestendigde nieuwe versie aangeboden, maar die is door een deel van de detailhandel niet gebruikt.

Gevolg is dat aankopen herhaald aan klanten in rekening worden gebracht. Bij iemand die bijvoorbeeld op maandag een nieuwe televisie koopt wordt niet alleen die dag 400 dollar afgeschreven, maar ook dinsdag, woensdag en daarna dagelijks net zo lang tot het softwareprobleem is verholpen.

Zo'n honderdduizend winkels gebruiken IC Verify. Volgens een zegsman van Cybercash heeft een 'aanzienlijk deel' van hen de software op tijd vervangen, maar kreeg het bedrijf in de loop van de week alsnog een stortvloed van telefoontjes van bedrijven die dat hadden verzuimd.

Vooral kleine winkeliers hebben last van de storing, die woensdagavond voor het eerst werd opgemerkt door de computers van de credit- cardmaatschappijen. De grote ketens gebruiken doorgaans eigen software voor het verwerken van credit card-betalingen.

Een woordvoerder van Visa liet weten dat er inmiddels 'enige duizenden' dubbele betalingen zijn gesignaleerd. (AP)

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2000

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)