NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Lockerbie

Nieuws

Het proces

De aanloop tot het proces

De ramp in tekst en beeld

Links

Libische imam was bij verdachte Lockerbie

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 FEBR. De Libische imam Ahmed Ali Hadi, die Nederland is uitgezet omdat hij werkte voor de Libische geheime dienst, heeft tijdens het Lockerbie-proces de Libische verdachten in Kamp Zeist bezocht. Dat heeft de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) bevestigd.

Volgens een woordvoerder van de BVD zijn "alle verantwoordelijke instanties" geïnformeerd over de activiteiten van Ali Hadi. Of hieronder ook de Schotse autoriteiten in Kamp Zeist vallen, wilde de BVD niet zeggen. Wel zegt de BVD er "geen verband" is aangetoond tussen het Lockerbie-proces en het werk van de imam als inlichtingenofficier.

Ahmed Ali Hadi was sinds 1991 imam van de Al Faroeq-moskee in Utrecht, die vooral door Marokkaanse gelovigen wordt bezocht. In oktober van het vorige jaar werd hij het land uit gezet, nadat een verzoek tot naturalisatie op advies van de BVD was geweigerd. De imam verblijft op dit moment in Libië. Volgens een woordvoerder van de BVD hield de Alid Hadi zich niet zozeer bezig met 'klassieke' spionage zoals het verzamelen van militaire- of bedrijfsgegevens, als wel met het "opbouwen van een invloedrijke positie in religieuze en bestuurlijke kringen." Tot deze bestuurlijke kringen behoorden ook de gemeente Utrecht en toenmalig burgemeester Ivo Opstelten. Na een waarschuwing van de BVD verbrak de gemeente medio 1999 de contacten. Al langer bekend is dat de al Faroeq-Moskee gefinancierd wordt door de World Islamic Call Society (WICS), formeel een Libische religieuze zendingsorganisatie. Het jaarrapport van de BVD over 1999 besteedt vrij uitgebreid aandacht aan deze organisatie. Volgens de BVD probeert Libië via de WICS invloed te verwerven onder moslims in Europa.

De Schotse autoriteiten in Kamp Zeist willen niet reageren op de bezoeken van imam Ali Hadi aan de verdachten Abdel Baset al-Megrahi en al-Amin Kahlifa Fhima, die tijdens het proces waren gedetineerd op de tot rechtszaal verbouwde voormalige luchtmachtbasis Kamp Zeist. "Wij geven geen commentaar op privé-bezoeken". Volgens de woordvoerder voorzag het gevangenisregiem voor de Libische verdachten niet in bijstand van een imam.

De Schotse rechtbank in Kamp Zeist veroordeelde Abdel Baset al-Megrahi (49) afgelopen woensdag tot levenslange gevangenisstraf voor de bomaanslag op een Amerikaanse Boeing 747 in 1988 boven Lockerbie, waarbij 270 mensen om het leven kwamen. Mede-verdachte al-Amin Khalifa Fhima (44) werd vrijgesproken.

NRC Webpagina's
2 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad