NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Lockerbie

Nieuws

Het proces

De aanloop tot het proces

De ramp in tekst en beeld

Links

Rechters scheiden Libisch duo


Alleen al door een van de twee Libische verdachten te veroordelen en de andere vrij te spreken, heeft de Schotse rechtbank een verrassende uitspraak gedaan. De Schotse aanklagers presenteerden Abdel Basset Ali Al-Megrahi (schuldig) en Al Amin Khalifa Fhima (vrijgesproken) steeds als een nauw samenwerkend duo.

De verdediging, die aanvoerde dat Palestijnen achter de aanslag zaten, deed ook geen pogingen hen te scheiden. Wel deed de advocaat van Fhima, Richard Keen, eind november een verzoek zijn cliënt te ontslaan van rechtsvervolging. Het Schotse openbaar ministerie had volgens Keen zo weinig bewijs, dat toen al duidelijk was dat zijn cliënt niet zou worden veroordeeld. De rechtbank wees dat af.

De veroordeelde Megrahi (48) werd geboren in Tripoli, is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij volgde een opleiding in de VS. Volgens sommige bronnen was hij directeur van het Centrum voor strategische studies in Libië en een hoge officier voor de Libische inlichtingendienst. Ten tijde van de aanslag werkte hij als hoofd veiligheidszaken voor Libyan Arab Airlines in Malta. Hij leefde de laatste jaren van een klein pensioen van de Libische luchtvaartmaatschappij.

Fhima (44) werd geboren in Suk Giuma, is getrouwd en heeft vijf kinderen. Hij was ten tijde van de aanslag hoofd operaties bij Libyan Arab Airlines in Malta. Evenals Megrahi ontkent Fhima betrokkenheid bij de Libische geheime dienst. Net als Megrahi leefde hij onder gewapende bewaking sinds zij in 1991 als verdachten van 'Lockerbie' in staat van beschuldiging werden gesteld. Fhima kan nu niet meer worden vervolgd.

NRC Webpagina's
31 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad