NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Lockerbie

Nieuws

Het proces

De aanloop tot het proces

De ramp in tekst en beeld

Links

Rechters laten andere Libiër gaan

Een van verdachten Lockerbie schuldig

Door een onzer redacteuren
KAMP ZEIST, 31 JAN. Een van de Libische verdachten van de aanslag in 1988 op een Amerikaanse Boeing 747 boven het Schotse plaatsje Lockerbie is vanochtend schuldig bevonden aan moord. De andere verdachte werd vrijgesproken.

Het vonnis van de drie Schotse rechters, uitgesproken in Kamp Zeist waar het Lockerbie-proces heeft plaatsgehad, komt als een verrassing. Maar in beide gevallen waren de rechters unaniem in hun oordeel, zo zei de voorzitter van de rechtbank, Lord Sutherland. De 49-jarige Abdel Basset al-Megrahi werd schuldig bevonden aan moord, de duur van zijn gevangenisstraf zou vanmiddag bekend worden gemaakt. Zijn medeverdachte, de 44-jarige Al-Amin Khalifa Fhima werd vrijgesproken. Hoofdaanklager Alistair Campbell had drie weken geleden levenslange gevangenisstraf geëist tegen beide verdachten.

Onmiddellijk na de uitspraak werd het voorarrest van Khalifa Fhima opgeheven en verliet hij, begeleid door zijn advocaat, de rechtszaal. De advocaat van de veroordeelde Al-Megrahi zei dat zijn cliënt volhoudt onschuldig te zijn. Advocaat Taylor vroeg de rechters een uitspraak te doen over de duur van de gevangenisstraf voor Megrahi. Volgens het Schotse recht is de rechtbank verplicht bij een veroordeling wegens moord levenslange gevangenisstraf op te leggen. Niettemin hebben de rechters invloed op de strafmaat, omdat ze een uitspraak kunnen doen over de termijn waarna een veroordeelde vervroegd kan worden vrijgelaten. Jim Swire, een Britse arts wiens dochter bij de bomaanslag om het leven kwam en die zich heeft opgeworpen als woordvoerder van familieleden van Lockerbie-slachtoffer, viel direct na de uitspraak flauw in de rechtszaal. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, maar zijn toestand zou niet zorgwekkend zijn. Bij de bomaanslag boven het Schotse plaatsje Lockerbie kwamen op 21 december 1988 270 mensen om het leven.

De drie rechters beperkten zich vanochtend tot het voorlezen van het vonnis. De overwegingen die daaraan ten grondslag liggen, zouden vanmiddag worden bekendgemaakt. Al-Megrahi en Khalifa Fhima werden op 5 april van Libië naar Kamp Zeist overgebracht en verbleven sindsdien in een tot gevangenis omgebouwde atoombunker op de voormalige luchtmachtbasis. Al-Megrahi heeft twee weken om in beroep te gaan tegen het vonnis. Volgens de Libische staatstelevisie zal hij dat ook doen. De vrijspraak van Khalifa Fhima is definitief: het Schotse OM kan niet in beroep gaan. De Britse regering heeft vanochtend aangekondigd financiële genoegdoening te eisen van Libië voor de familie van de omgekomen passagiers.

NRC Webpagina's
31 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad