NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Lockerbie

Nieuws

Het proces

De aanloop tot het proces

De ramp in tekst en beeld

Links

Nieuw bewijs in proces Lockerbie

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 OKT. Het Lockerbieproces tegen twee Libische verdachten in Kamp Zeist is gisteren opnieuw met een week verdaagd als gevolg van nieuwe gegevens die de afgelopen weken boven zijn gekomen.

Volgens advocaat Bill Taylor gaat het om "uiterst gevoelige informatie" die het proces "een belangrijke wending kan geven". De verdediging zal de komende week gebruiken om onderzoek te doen in zes landen op drie continenten, aldus Taylor, die geen verdere mededelingen wilde doen.

Vorige week vroeg de Schotse aanklager al om uitstel, nadat het openbaar ministerie nieuwe informatie had gekregen van een "buitenlandse mogendheid, niet de VS". Volgens het Schotse recht is het openbaar ministerie verplicht alle informatie die ontlastend is voor de verdachten over te dragen aan de verdediging.

De Schotse krant Scotland on Sunday meldt dat de informatie afkomstig is van de Syrische regering. Volgens de krant gaat het om bewijs dat de bom aan boord van PanAm-toestel, dat op 21 december 1988 boven Lockerbie ontplofte, afkomstig was uit Damascus. Als dit waar is, dan betekent dit het einde van de Lockerbie-zaak. In de aanklacht van het openbaar ministerie staat dat de twee Libische verdachten een koffer met een bom vanaf Malta naar Frankfurt smokkelden, waar hij werd overgeladen op een vlucht naar Heathrow, Londen. Volgens Scotland on Sunday is er in de laadgegevens van het vliegveld Frankfurt geen koffer terug te vinden die vanaf Malta naar Londen en PanAm-vlucht 103 werd getransfereerd. Wel wordt er volgens de krant op dit moment onderzoek gedaan naar een tas met de code 8849, afkomstig van een Lufthansa-vlucht uit Damascus.

Volgende week zal het proces naar verwachting worden voortgezet met de getuigenis van de Palestijnse terrorist Abu Talb, die in Zweden een gevangenisstraf uitzit. Volgens de verdediging zitten Talb en Syrië achter de Lockerbie-aanslag.

NRC Webpagina's
25 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad