U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

Meer kansen op berechting in Suriname zelf

Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 17 juli. Dit weekend werd in Paramaribo de definitieve invulling van de nieuwe Surinaamse regering bekend. Zeer opvallend is dat het ministerie van justitie is toegevallen aan de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), de kleinste partner in het Nieuw Front (NF).

De SPA wordt geleid door Fred Derby, voorman van de Surinaamse vakcentrale C-47 en een van de zestien arrestanten die in de nacht van 8 op 9 december 1982 in Fort Zeelandia werd vastgehouden. Zijn vijftien medegevangenen vonden de dood; Derby werd, om nog steeds onopgehelderde redenen, gespaard. De SPA-leider, die nauwelijks publiekelijk over zijn toenmalige ervaringen wil praten, heeft zich, onder meer in de verkiezingscampagne in mei van dit jaar, evenwel opvallend duidelijk uitgelaten. Hij wil dat de Decembermoorden worden onderzocht en dat de schuldigen worden berecht. In dat licht is het opmerkelijk dat zijn SPA nu justitie gaat beheren. Minister wordt Derby's vertrouweling Sigfrid Gilds, die in een eerdere Front-regering op het departement van Defensie de macht van de militairen wist terug te dringen. Zijn positie kan cruciaal worden. Momenteel loopt er bij het Hof van Justitie nog een beklagprocedure van onder andere de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede. De eisers willen dat het hof het openbaar ministerie dwingt om de Decembermoorden alsnog te onderzoeken. De afgelopen jaren is het daar nooit van gekomen, ondanks beloftes van diverse politici. Zo zei Ronald Venetiaan, de man die ook nu weer staatshoofd zal worden, tijdens zijn eerste regeerperiode op 26 maart 1992 in het parlement over de Decembermoorden: "Te zijner tijd en onder de juiste omstandigheden zal deze aangelegenheid afdoende kunnen worden afgehandeld. We zullen er vastberaden, systematisch, maar met de nodige omzichtigheid aan werken." Dat heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er nog steeds niets gebeurd is. In de periode-Wijdenbosch adviseerde een commissie, onder leiding van de jurist Ludwich Waaldijk, nog wel de instelling van een waarheidscommissie te overwegen. Deze zou mensenrechtenschendingen uit het verleden moeten onderzoeken. Maar het plan verdween in een la.

De uitspraak van het hof in de beklagprocedure over de Decembermoorden volgt binnen enkele maanden en wordt met spanning afgewacht. Volgens juristen in Paramaribo is het zeker niet ondenkbaar dat het rechtscollege weinig anders kan dan het OM opdracht te geven de Decembermoorden weer op te pakken. En met Gilds op justitie, hopen veel nabestaanden, kan het OM dan niet langer talmen. Zo zouden de moorden, net vóór de verjaringstermijn, juridisch toch nog aan de orde kunnen komen op de meest voor de hand liggende plek: in Suriname zelf.

NRC Webpagina's
17 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad