U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Genetische manipulatie

Nieuws

Wat is genetische manipulatie?

GM-voedsel

Gentherapie

Biotech-industrie

Meningen

Links

`Duidelijker etiketten op voedsel'

Consumenten moeten vrij kunnen kiezen voor voedsel met of zonder genetisch gemanipuleerde grondstoffen. De etiketten op de producten moeten daarover duidelijker zijn. Dat heeft de Consumentenbond gisteren gezegd tegen minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

25 FEBRUARI 2000. Van de overheid verwacht de bond betere informatie, regelmatige controles op genvoedsel en aangescherpte regels voor de etikettering. Nu is vaak onduidelijk of voedsel in de supermarkt ingrediënten bevat die genetisch zijn behandeld. Niet alles hoeft op het etiket te staan. De bond wil duidelijkheid: wat in de verpakking zit moet erop staan.

De bond vindt dat hij te lankmoedig is geweest bij de eerder geïntroduceerde gensoja en genmaïs. Indertijd werd gesuggereerd dat er allerlei voordelen aanzaten. Zo zouden bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn bij de teelt van deze soja en maïs. Inmiddels spreken deskundigen elkaar op dit punt tegen. Hoe het staat met de onveiligheid voor de consument van het gemanipuleerde voedsel is voor de lange termijn niet onderzocht. Op de korte termijn is het niet onveilig, denkt de bond. ,,Daar willen we dus geen oordeel over geven. Het gaat ons erom dat de klant kan kiezen.''

Het bedrijfsleven worstelt met de kwestie. Dat zou, volgens J. Broekhuis van de Vereniging Nederlandse voedingsmiddelenindustrie VAI, het liefst van het ,,gezeur'' af zijn. ,,Alles vrij van gentech. We zaten er al niet op te wachten, het is over ons heen gekomen'', aldus Broekhuis. Volgens hem zou het nu ook nog lukken om met genvrije bestanddelen te produceren, maar hij vreest dat dit het product tientallen procenten duurder maakt. Het totale gebruik van alleen al gensoja wordt geschat op 70 tot 80 procent. (ANP)

NRC Webpagina's
9 maart 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad