|
Wat is genetische manipulatie?
|
Unilever stopt met gen-soja in Europa
Door een onzer redacteuren
Genetische modificatie - het veranderen van de erfelijke eigenschappen van gewassen als soja, maïs en tomaten - is een nog omstreden techniek. Soja kan bijvoorbeeld met een ingreep resistent gemaakt worden voor bepaalde bestrijdingsmiddelen. Daardoor zijn er minder van die bestrijdingsmiddelen nodig. Grote voedingsconcerns als Unilever en Nestlé hebben genetische modificatie herhaaldelijk bestempeld als een van de belangrijkste technieken voor de 21ste eeuw, omdat de voedselproductie er beter en efficiënter door wordt. Tegenstanders van de genetische manipulatie - zoals zij het noemen - wijzen vooral op de gevaren: er is nog te weinig bekend over de effecten op lange termijn. Een van de risico's is bijvoorbeeld dat de gemodificeerde producten weer in de vrije natuur terechtkomen, zich vermengen met de oorspronkelijke gewassen en daarmee het ecosysteem kunnen beïnvloeden. Het publieke debat over het 'Frankenstein- voedsel' is tot nu toe grotendeels aan Nederland voorbijgegaan.
|
NRC Webpagina's 23 mei 2000
|
Bovenkant pagina |
|